САЩ и Австралия задълбочават сътрудничеството си заради заплахата от Китай

Двете страни отправиха критики срещу действията на Пекин в Индо-Тихоокеанския регион

11:50 | 29 юли 2020
Обновен: 11:58 | 29 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

САЩ и Австралия обявиха, че ще демонстрират единство срещу "все по-агресивния" Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Двете страни съобщиха, че стартират умерени инициативи в сферата на отбраната, като отправиха критики към Пекин относно Закона за сигурността в Хонконг и 5G технологиите, съобщава Bloomberg.

Високопоставени американски и австралийски служители, които се срещнаха във Вашингтон, се споразумяха да работят за по-голямо военно сътрудничество и изграждането с финансиране на САЩ на конструкция за съхранение на гориво в разположения в Северна Австралия град Дарвин.

„Това ще гарантира, че алиансът ще поддържа своя капацитет в бързо модернизиращата се среда“, коментира министърът на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс след срещата с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер и външният министър на Австралия Марис Пейн. „Допълнителното премахване на бариерите пред интеграцията на индустриалната база също ще засили нашата оперативна съвместимост, както и нашата споделена устойчивост“, отбеляза тя.

Въпреки че САЩ и Австралия реагират все по-твърдо на претенциите на Пекин в Южнокитайско море, двете страни пропуснаха да споменат за предложенията Австралия да изпълнява по-голяма роля по отношение на изпращането на военни кораби в стратегическите води.

Отношенията между Канбера и Пекин, които имат тесни икономически връзки, стават все по-обтегнати. По-рано през тази година Австралия настояваше да се направи международно разследване за произхода на коронавируса и да се направят проучвания в Ухан. Впоследствие Китай наложи мита върху австралийския внос на ечемик и заплаши с прилагането на по-мащабни бойкоти.

„От доста време Австралия и САЩ говорят за т.нар. китайска заплаха, като отправят клевети срещу Пекин по отношение на много теми. Китай не одобрява подобно поведение и категорично отхвърля обвиненията“, заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин.