Китай може да причини повече икономическа болка на Австралия насред пандемията

Напрежението между двете страни ескалира след призива на Австралия за независимо разследване за произхода на коронавируса

16:30 | 19 май 2020
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Китай обмисля да наложи мита върху вноса на още стоки от Австралия като вино и млечни продукти, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с процеса източници. Това би довело до драстично влошаване на отношенията между Китай и Австралия, след като двата търговски партньора овладяха разпространението на коронавируса.

Списъкът на Китай с австралийски стоки, които вероятно ще бъдат обложени с мита, включва морски дарове, овесени ядки и плодове.  Има голяма вероятност тези хранителни продукти да бъдат подложени на по-строги проверки за качество, антидъмпингови регулации, мита или забавяния на митниците, твърдят пожелалите да запазят анонимност източници на Bloomberg. Освен това се очаква държавните медии в азиатската страна да насърчават потребителите да бойкотират австралийските стоки.

Австралия, която е най-силно зависимата от Китай развита икономика в света, събуди възмущението на властта в Пекин, след като призова да се разследва произхода на коронавирусната пандемия. Правителството на китайския президент Си Дзинпин досега показва, че е прекалено чувствително на критики по отношение на пандемията. А през последните години втората по големина икономика в света придоби опит в използването на търговията като инструмент за дипломатически маневри при спорове с Южна Корея, Тайван и Япония.

Китай вече въведе забрана за вноса на месо от четири австралийски кланици и също наложи мито от 80% върху вноса на ечемик от страната. Следващите ходове от страна на Пекин ще зависят от предстоящото политическо говорене на Австралия, твърдят анонимните източници. Все пак в общественото пространство официалната власт в Китай отрича да има каквото и да е връзка между налагането на търговските бариери и призивите на Австралия за разследване на произхода на коронавируса.

Китайското министерство на търговията засега отказва коментар по темата. Все още няма изявление по темата и от министъра на търговията на Австралия Саймън Бирмингам.

По време на брифинг във вторник в Пекин говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен заяви, че разследването на правителството за австралийския ечемик е направено спрямо правилата на Световната здравна организация. Също така той уточни, че Китай ще подкрепи резолюцията на Световната здравна асамблея, която призовава за „цялостна оценка“ на пандемията, което се различава от предложението на Австралия за „независимо и глобално разследване“.

Китай е най-важният търговски партньор за Австралия. Само вносът на австралийски селскостопански продукти в Китай в периода между 2018 г. и 2019 г. възлиза на 10 млрд. щатски долара. Все пак туризмът и образованието също могат да подлежат на ограничения. Преди месец посланикът на Китай в Австралия заяви, че китайските туристи и студенти може да бойкотират страната.