Австралия призовава за международнo разследване на пандемията от коронавируса

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята

09:55 | 23 април 2020
Снимка: Mark Graham/Bloomberg
Снимка: Mark Graham/Bloomberg

Премиерът на Австралия Скот Морисън призовава всички членове на Световната здравна организация (СЗО) да сътрудничат в разследването за разпространението на коронавируса, пише Die Zeit.

„Ако сте част от група като Световната здравна организация, трябва да имате и отговорности и ангажименти. Искаме светът да изпитва повече сигурност, що се отнася до вирусите. Надявам се, че всяка нация, било то Китай или друга държава, споделя това мнение", коментира Морисън.

Той призовава за провеждане на международно разследване за установяване на произхода на коронавируса.

Китай трябва да изясни генезиса на ситуцаията  в Ухан, настояват от австралийското правителство. Морисън вече е разговарял по въпроса с германския канцлер Ангела Меркел, американския президент Доналд Тръмп и френския президент Еманюел Макрон. Последният обаче отхвърли идеята на австралийския премиер с обяснението, че сега не е време за разследване, а фокусът трябва да е върху противодействие на пандемията.

По повод апелите за независимо разследване Китай обвинява Австралия в изпълнение на заповеди от правителството на САЩ. Наскоро Тръмп поиска от Китай да разкрие точния процес на разпространение на Covid-19. Съществуват твърдения, че вирусът може би е тръгнал от китайска правителствена лаборатория в Ухан, а не от пазар за животни.