Прав ли е Тръмп да се скара сега със СЗО

Терез Рафаел, Bloomberg Opinion

14:54 | 20 април 2020
Обновен: 21:41 | 4 юни 2020

Точно по време на пандемия, Доналд Тръмп избра да започне война със Световната здравна организация. На практика, той иска лекарят на света да бъде уволнен.

Тръмп има право да бъде недоволен от СЗО. САЩ плащат най-голямата вноска от всички страни. През 2019-та тя надмина 400$ млн. долара и страната има право да изисква отчетност.

СЗО не реагира достатъчно бързо и не отчете мащаба на проблема. Организацията пренебрегна предупреждения за предаване на коронавируса от човек на човек. И показа твърде голямо търпение към Китай.

Някои страни изгубиха ценно време за реакция, отчасти заради това.

Но СЗО остава важен инструмент в борбата със заразните болести. Тя изкорени едрата шарка и играе основна роля в борбата с вируса на СПИН. Но бюрокрацията може да бъде бавна, тромава и е склонна да допуска противоречащи си програми.

Въпреки това когато къщата ви гори, обикновено не е най-подходящият момент да се карате с пожарникарите, дори да се забавят малко. Простият факт е, че Тръмп влоши ситуацията. Но вероятно това е нещо, което той не иска хората да виждат в изборна година. Администрацията на Тръмп е знаела от години, че подобна пандемия е много вероятна. Дори преди той да встъпи в длъжност, висши политици са разигравали точно такъв сценарии. Само че повечето са или уволнени или вече са подали оставка.

Икономическият съветник на Тръмп Питър Наваро беше предупредил в писма през януари и февруари, че вирусът ще се превърне в сериозна заплаха и ще нанесе икономически щети за трилиони долари. Тръмп твърди, че не е разбрал за писмата.

Тръмп пренебрегна опасенията за коронавируса и ги определи като всяващи паника. Търговският министър Уилбър Рос дори каза, че това ще бъде добре за икономиката.

Сега в САЩ има най-много починали от коронавирус в целия свят.

От неадекватно тестване през недостиг на средства за лична защита, от които лекарите имат нужда до рекламиране на недоказани лечения. Президентът също дължи отговори на много въпроси.

Атакувайки Световната здравна организация, Тръмп единствено влоши ситуацията. Сега е възможно поддръжниците му да спрат да слушат съветите на Световната здравна организация, която всъщност играе важна роля в контрола на тази пандемия.

Критиците на Тръмп може изцяло да омаловажат думите му и така да пропуснат възможност да предизвикат подобрени в начина по който светът се бори с пандемиите. 

С други думи, Тръмп избра грешния противник в грешния момент. И спряното финансиране не е правилното решение.

Това е добър пример, че пандемията и политиците са ужасна комбинация.