СЗО изпраща в Африка един милион комплекта с тестове за коронавирус

ЕС също цели да съдейства на африканските държави с доставки на медицински консумативи

08:20 | 23 април 2020
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) планира да разпредели един милион комплекта с тестове за коронавирус в Африка. Досега в континента са проведени сравнително малко на брой тестове, съобщава Die Zeit.

Европейският съюз (ЕС) също цели да съдейства на африканските държави с доставки на медицински консумативи. "Франция предложи да бъде първата страна, която участва", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозе Борел.

Броят на случаите с коронавирус в района на Големите африкански езера нараства. Въпреки това, в сравнение с други части на света, той се увеличава умерено, заяви специалният пратеник на ООН за региона Хуанг Ся.

Източноафриканският регион включва Бурунди, Централноафриканската република, Конго, Руанда и Южен Судан.

Световната здравна организация отчете повече от 4 766 носители и близо 131 смъртни случая в региона, информира Хуанг. Страните предприемат мерки за ограничаване на разпространението на пандемията - ограничаване на свободното движение, спазване на карантината, социална дистанция и комендантски часове, както и затваряне на границите, без да се прекъсва стокообменът.