СЗО: Африка може да се превърне в следващия епицентър на пандемията

Според прогноза броят на заразените в африканските страни може да достигне 10 милиона

15:11 | 17 април 2020
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Африка може да се превърне в следващия епицентър на пандемията от коронавирус, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от BBC.

През последната седмица се забелязва рязко покачване на броя на заразените в африканските страни.

Досега в Африка са регистрирани близо 1000 смъртни случая и повече от 18 000 боледуващи от коронавируса, въпреки че за момента тези стойности са далеч по-ниски от онези, наблюдавани в някои части на Европа и САЩ.

Според СЗО разпространението на коронавируса вече излиза извън рамките на африканските големи градове. Освен това от организацията подчертават, че континентът няма достатъчно респиратори, за да се справи с пандемия.

По думите на Майкъл Яо, говорител на международната здравна организация, случаите на заразени с коронавирус в Африка могат да достигнат 10 млн. в рамките на 3 до 6 месеца, съобщава Aljazeera. Той обаче подчертава, че тази прогноза не е задължително да се сбъдне, напомняйки, че подобни очаквания за вируса ебола преди години не се осъществиха.

Ръководителят на СЗО за Африка д-р Матсидисо Моети, заяви пред BBC, че организацията отчита, че вирусът се разпространява от столиците към провинцията в страни като Нигерия, Кот д'Ивоар, Камерун и Гана.

Тя споделя, че въпросните страни се фокусират върху превенцията, а не върху лечението на вируса, тъй като те нямат капацитет да лекуват много болни пациенти.

"Искаме да сведем до минимум делът на хората, които стигат до нуждата от критична грижа в интензивните отделения, защото знаем, че този тип съоръжения не са адекватни по никакъв начин в повечето африкански страни", изтъква Моети.

По нейни думи въпросът с недостига на респиратори е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени въпросните страни.