МВФ опрощава дълговете на 25 държави за 6 месеца

Така най-уязвимите страни ще могат да насочат повече от своите средства във важни в условията на пандемия области като медицината

14:35 | 14 април 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) одобри пакет в размер на 500 млн. долара, за да подкрепи 25-те най-бедни държави в света, като опрости дълговете им за период от шест месеца. Целта е държавите по-лесно да преодолеят негативните ефекти за икономиките си от разпространението на коронавируса, пише Der Spiegel.

Западноафриканските държави Гана и Сенегал ще бъдат подпомогнати със спешни заеми. Гана ще получи заем в размер на 1 милиард долара, а Сенегал - на стойност около 440 милиона долара, обяви МВФ. Икономиките и на двете страни са засегнати от пандемията, поради което правителствата са поставени под финансов натиск и се нуждаят от допълнителна ликвидност.

МВФ предоставя незабавно дългови облекчения за 25 страни членки чрез своя „Фонд за предотвратяване и премахване на бедствия“ (CCRT).

"Toвa дaвa гpaнтoвe нa нaшитe нaй-бeдни члeнoвe, благодарение на които тe ще се избавят от oблигaциитe пo дълговете си ĸъм фoндa през cлeдвaщaтa пoлoвин гoдинa. Така ще могат да мобилизират повече oт ocĸъднитe cи pecypcи в жизненоважни медицински и други направления", заяви изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева в свое изявление.

Още по темата

Фондът CCRT е създаден по време на кризата около вируса ебола в Западна Африка през 2015 г., средства от него ще се усвояват и в условията на настоящата пандемия от коронавирус. Най-изявените участници във фонда са Япония, Великобритания, Китай и Холандия.

МВФ настоява да увеличи наличната сума до 1,4 милиарда долара. Първите държави, които ще се възползват от мярката, са Афганистан, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Гамбия, Хаити, Мадагаскар, Малави, Мали, Мозамбик, Непал, Нигер, Руанда, Таджикистан, Того и Йемен.

През миналата седмица директорът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че вероятно ще станем свидетели на най-тежката икономическа криза след Голямата депресия през 20-те и 30-те годинина на миналия век.

"В най-добрия случай перспективите са за частично възстановяване на икономиката през следващата година, като ситуацията може и да се влоши", подчерта тя.

По-късно във вторник МВФ представя нова прогноза за развитието на световната икономика.