Икономиката на еврозоната ще се свие с над 10% през първата половина на годината

Очакванията са френската икономика да отчете спад от 8% през тази година

13:06 | 14 април 2020
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се насочва към двуцифрен спад през първата половина на тази година заради ограничителните мерки за овладяването на разпространението на коронавируса в региона, съобщава Bloomberg.

Месечното проучване на Bloomberg сред икономисти показва, че икономиката на еврозоната ще се свие с над 10% в периода между януари и юни тази година. Очакванията са най-тежките удари да са през второто тримесечие, когато спадът ще е с 8.3%. Дори и при възстановяване на икономиката по-късно през тази година, брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се понижи с над 5% през 2020 г.

Това не са единствените мрачни данни за перспективите пред Европа. Във Франция, където правителството удължи мерките срещу коронавируса до 11-ти май, финансовият министър Бруно Льо Мер заяви, че икономиката на страната ще се свие с 8% през тази година.

По-късно във вторник се очаква да бъде публикувана и прогнозата за световната икономика на Международния валутен фонд (МВФ). Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева вече даде индикации какво да се очаква, като коментира, че ситуацията е най-тежката от Голямата депресия насам.

Проучването на Bloomberg показва широко разпространение на негативното влияние от коронавируса. Според него през това тримесечие икономиката на Германия ще се свие със 7.6%, тази на Италия - с 8.8%, а на Испания - с 10% и тази на Великобритания - с близо 12%.

Периодът на възстановяването на икономиката зависи от това кога ще бъдат облекчени или премахнати ограниченията върху движението, събиранията и бизнеса.

Някои правителства дадоха сигнали, че обмислят отслабването на част от ограничителните мерки, но бързото разпространение на коронавируса засега показва, че връщането към нормалния начин на живот е далечна перспектива.

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в световен мащаб вече е почти 2 млн., а починалите са близо 120 хил. В Италия, Испания и Франция, които са страни членки на еврозоната, жертвите са общо 53 хил.