Кризата ще засегне най-вече малкия и средния бизнес

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 11.04.2020

21:05 | 11 април 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Положителните данни за намаляването на смъртните случаи, както и забавянето на темпа на растеж на новозаразените в Италия и Испания бяха движещата сила за пазарите през първите дни на тази седмица. Това коментира финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

“Много показателен се оказа вторник. Тогава видяхме изключително позитивно отваряне на индексите в САЩ и ръст от близо 1000 пункта на Dow Jones, който в края на деня беше тотално обърнат. Причината е в негативните новини, идващи от Великобритания, където премиерът Борис Джонсън се намира в интензивно отделение, като цяло рекорда на смъртните случаи в САЩ и т.н.”.   

По думите му Covid-19 диктува настроението на пазарите, а новините и интерпретациите на статистическите данни, свързани с пандемията, са водещи.

“Това доведе до ръста в началото на тази седмица. Но доведе и до обрата, който видяхме във вторник”.  

Анализаторът смята, че всяка държава ще усети кризата по различен начин и няма да има два еднакви случая.  

“Еврозоната е уязвима поради много причини, основно може би заради това, че ЕЦБ няма реални инструменти, с които да се бори с тази създала се ситуация. Монетарната политика е напълно изчерпана”.  

Според него проблемът ще засегне най-вече малкия и средния бизнес.  

Целия разговор вижте във видеото.