ЕЦБ: Рецесията в Европа ще е по-сурова, отколкото в останалия свят

Възстановяване може да последва още през второто тримесечие, смята зам.-председателят на централната банка

13:13 | 12 април 2020
Обновен: 20:37 | 6 юни 2020
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Европа вероятно ще изпита по-сурова рецесия, отколкото останалия свят, но растежът трябва да започне да се възстановява през втората пововина на годината, заяви заместник-председателят на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Икономическите перспективи се влошават, тъй като правителствата в 19-те страни членки на еврозоната удължават мерките за преустановяване разпространението на коронавируса. Очакванията са френската икономика да се свие с 6% през първото тримесечие, а германската - с над 10% за същия период. 

"В еврозоната най-вероятният сценарий е, че ще видим признаци на растеж през третото тримесечие, но ще трябва да изчакаме до 2021 г., за да видим значително възстановяване на икономическата активност", посочи Луис де Гуиндос в интервю за испанския вестник La Vanguardia. 

ЕЦБ вече насочи монетарни стимули в отговор на икономическите предизвикателства, като въведе и програма за изкупуване на облигации за 750 милиарда евро. Европейските правителства отпуснаха стотици милиарди евро, за да подкрепят икономиките си, а финансовите министри на страните от Европейския съюз договориха отделно съвместен пакет от мерки на 540 милиарда евро. 

"С всички тези мерки Европа е по-добре подготвена, за да отговори на безпрецедентната криза", заяви Гуиндос. 

Той изтъкна, че допълнителните разходи на правителствата може да струват 1.5 трилиона евро, като обаче добави, че нивата на дълга в еврозоната остават устойчиви. 

"Когато тази криза отмине, икономическите условия ще се завърнат към нормалното", смята Гуиндос. "Не разглеждаме сценарий, в който дългът е проблем", каза още той.