БВП на Германия ще се свие с 10% през това тримесечие

Това би бил най-големият спад, откакто в страната се правят данни за тримесечията от 1970 г.

13:57 | 8 април 2020
Обновен: 22:06 | 3 юни 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През това тримесечие германската икономика ще отчете два пъти по-голям спад, отколкото по време на пика на финансовата криза. Това показва тежестта на ударите, които европейските икономики ще претърпят заради пандемията, съобщава Bloomberg.

Очакванията са брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 9.8% през настоящото тримесечие. Това би бил най-големият спад, откакто в страната се правят данни за тримесечията от 1970 г. БВП на най-голямата икономика в Европа ще се понижи с 4.2% през тази година, сочат данни на водещите изследователски институти в Германия.

Подобни мрачни прогнози има и в други части на Европа, където мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса доведоха до затваряния на бизнеси. Френската икономика в началото на тази година отчете най-големия си спад от края на Втората световна война, а Френската централна банка обяви, че перспективите за цялата 2020 г. не са добри.

Правителствата в региона разпределиха милиарди евро, за да подкрепят икономиките си. Но към момента не успяват да действат напълно координирано. Финансовите министри на ЕС не успяха да постигнат споразумение снощи относно пакет от стимули за 500 млрд. евро. Това поставя под съмнение дали икономическата общност ще успее да се справи с кризата.

„Рецесията ще има продължително въздействие върху трудовия пазар и публичните финанси“, коментира Тимо Волмершойзер, анализатор в института Ifo. По думите му безработицата в най-голямата икономика в Европа ще се покачи до 5.9% през тази година.

И все пак от института предупреждават, че има някои рискове, свързани с прогнозата. Сред тях са по-бавно от очакваното отслабване на разпространението на вируса, проблеми с възстановяването на икономиката или нова вълна на заразата.