Финансовите министри на ЕС договориха спасителен пакет от 540 млрд. евро

Въпреки че срещата приключи с ръкопляскания, остават притесненията, че ЕС не е в състояние да се обедини зад обща стратегия

07:40 | 10 април 2020
Обновен: 09:16 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Финансовите министри на Европейския съюз договориха пакет от мерки на стойност 540 млрд. евро (590 млрд. долара) за борба с икономическата криза, предизвикана от глобалната пандемия от коронавирус, съобщава Bloomberg. Сега е ред на лидерите на ЕС да одобрят споразумението, което ще изисква преодоляване на дълбоки политически разногласия.

Във видеоконферентна връзка в четвъртък финансовите ръководители одобриха план за справяне с рецесията в безпрецедентен размер. Поне засега обаче остават притесненията, че ЕС не е в състояние да се обедини зад обща стратегия, когато това е най-необходимо. В знак на облекчение министрите избухнаха в аплодисменти, след като беше постигнат консенсус.

„Днес постигнахме съгласие по три мерки и план за възстановяването, за да гарантираме, че ще растем заедно, а не по отделно, след като кризата е зад гърба ни“, каза пред репортери Марио Сентено, португалският финансов министър, който ръководи така наречените срещи на Еврогрупата.

Общите мерки включват съвместен фонд за осигуряване на заетост на стойност 100 млрд. евро, инструмент на Европейската инвестиционна банка, предназначен да осигури 200 милиарда евро ликвидност на компаниите, както и кредитни линии в размер на 240 милиарда евро от Европейския механизъм за стабилност.

Министрите освен това се съгласиха да бъде създаден временен фонд, който да помогне за стартиране на възстановяването в региона и особено на най-засегнатите страни, но в същото време не беше решено как ще се финансира този фонд. Френският министър на финансите Брюно Льо Мер заяви, че фондът може да възлиза на 500 млрд. евро.

Всички мерки, по които се договориха финансовите министри, обаче се нуждаят от одобрението на правителствените лидери през следващата седмица, така че се очаква напрежението по темата да продължи.

Разпространението на Covid-19 обхвана почти цяла Европа, като 65% от смъртните случаи в световен мащаб са именно на континента. Уязвимостта на съюза сега отново излиза на преден план, след като през последното десетилетие изпитанията му включваха гръцка дългова криза, поток от бежанци и след това Brexit.

Но разпространението на коронавируса, по думите на германския канцлер Ангела Меркел, представлява най-голямата заплаха за ЕС след Втората световна война.

Все пак финансовите министри на ЕС изгладиха несъгласията си, след като по-рано тази седмица не успяха да постигнат консенсус след 16 часа ожесточени преговори.