Италия и Испания са напът да удължат ограничителните мерки

Постоянният ръст на новите случаи с коронавирус ще попречи на плановете на ЕС за поетапното премахване на ограничителните мерки

16:25 | 9 април 2020
Милано, Италия. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Милано, Италия. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Испания е готова да удължи ограничителните мерки заради коронавируса, а Италия планира да направи същото. Това е така, тъй като нарастващият брой на заразени с коронавирус в Европа възпрепятства плановете за разхлабването на строгите ограничения върху публичния живот, съобщава Bloomberg.

Днес испанският премиер Педро Санчес ще поиска от парламента да удължи извънредното положение до 25-ти април. Италианският му колега Джузепе Конте се подготвя да удължи извънредното положение с още 2 седмици след настоящата крайна дата 13-ти април, твърдят високопоставени длъжностни лица, пожелали да запазят анонимност.

Постоянният ръст на нови случаи възпира плановете на европейските лидери за поетапното разхлабване на мерките, които бяха въведени, за да се ограничи разпространението на заразата. Мерките имат силно негативно въздействие върху икономиките на страните в региона, а политиците са под натиск да ги отслабят възможно най-скоро.

Старият континент пострада много тежко от коронавируса. 65% от жертвите в световен мащаб са в Европа. Европейските държави с най-много потвърдени случаи са Италия, Испания, Франция и Германия.

Днес Германия отчита най-големият ръст на нови случаи от последните 5 дни, показват данни на университета „Джон Хопкинс“. В сряда Италия регистрира 3836 нови случая, което е най-високият брой за последните 3 дни.

В Испания общият брой на случаите е над 150 хил., а жертвите са повече от 15 хил.

В Германия, чиято икономика се очаква да се свие с близо 10% през това тримесечие, канцлерът Ангела Меркел ще обсъжда с регионалните премиери кога точно да бъдат отслабени мерките.

Италия трябва да определи кои индустриални сектори биха могли да рестартират производството, каза Конте пред BBC. Ако учените потвърдят, че страната може да започне постепенно връщане към активността, „може да започнем да облекчаваме някои мерки до края на този месец“, каза той.