Коронавирусната криза струва 48 млн. лв. на туристическия сектор у нас през март

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, Светът е бизнес, 09.04.2020

21:02 | 9 април 2020

Ситуацията в туристическия сектор у нас е много лоша, туризмът не е изпадал в такова състояние от военно положение. В текущия момент повечето от обектите са затворени, туроператорите нямат право да работят, загубите са големи. Туризмът е в колапс. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Генерираните загуби за март в сектора у нас възлизат на 48 млн. лв., възможно е да са и по-големи”, посочи Занков. Той отбеляза, че очакванията са туристическият сектор в България да загуби 65 млн. лв. през април и 92 млн. лв. през май.

“За момента се очаква работата да започне от втората седмица на месец юни... Пълното възстановяване до нормална заетост ще отнеме месеци”.

Занков заяви, че браншът има нужда от голяма подкрепа от държавата, за да няма фалити. Сред необходимите мерки той изреди данъчни облекчения, подкрепа за запазването на кадрите в сектора, възможност за отсрочване на кредити и др.

По думите на експерта в някои компании, особено при хотелиерите, вече текат процеси на масово освобождаване на служители.

Занков коментира и ситуацията относно предстоящия летен сезон. Той посочи, че клиентите, имащи запазени легла за май, могат да отменят резервациите си поради форсмажорните обстоятелства, като техните средства и тези на туристическите компании ще бъдат възстановени.

Експертът изрази надежда, че у нас все пак ще има летен туристически сезон, макар той да започне по-късно тази година. Според него след края на коронавирусната криза в сектора ще има засилена конкуренция, а сега е удачен момент компаниите в него да се подготвят за нея.