ЕС търси споразумение с банките за финансиране на засегнатия бизнес

От банките ще се иска да спазят ангажимента си за поддържането на кредитните линии за бизнеса и домакинствата

20:18 | 9 април 2020
Обновен: 15:15 | 4 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Брюксел може да поиска от финансовата индустрия в Европа да поеме общ ангажимент за продължаване кредитирането на компаниите, засегнати от пандемията на новия коронавирус, съобщава Investor.bg, като цитира Bloomberg.

Банки и други фирми могат да бъдат помолени да спазят ангажимента си да поддържат кредитните линии за бизнеса и домакинствата и да увеличат заемите, за да покрият всички финансови проблеми, свързани с Covid-19, сочи документ на Европейската комисия, разгледан от Bloomberg.

Инициативата ще допълни сходните национални усилия и по-специално ще се стреми да задържи трансграничните финансови потоци.

„Финансовият сектор трябва да бъде част от решението, а не да е още един утежняващ фактор, както беше в миналото“, сочи документът, изпратен до еврокомисаря по финансовите въпроси Валдис Домбровскис. „Това е времето, в което финансовият сектор да помисли и да действа в съответствие с интересите на обществото и на реалната икономика, и да избегне краткосрочното мислене“.

Усилията подчертават колко бързо пандемията промени отношенията между банките и управляващите. След като цяло десетилетие след финансовата криза имаше затягане на регулаторните изисквания, сега политиците имат нужда кредиторите да играят роля в безпрецедентните програми, имащи за цел да спасят бизнеса по време на блокадите. Това е особено важно в Европа, където икономиката силно разчита на финансиране от банките.

Вижте подробности в Investor.bg.