МВФ работи за ускоряване на подкрепата за развиващите се страни

Следващата седмица започват пролетните срещи на фонда

11:12 | 9 април 2020
Обновен: 18:41 | 5 юни 2020
Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Следващата седмица започват пролетните срещи на Международния валутен фонд на фона на рекордния брой искания за помощ от развиващи се държави заради глобалната пандемия от коронавирс, пише Bloomberg.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е фокусирана върху спечелването на одобрение от борда за инструменти, които да дават пари назаем възможно най-бързо.

Един от плановете е за удвояване на наличните 50 милиарда долара чрез два механизма за спешно финансиране, тъй като страните вече поискаха около половината от съществуващите ресурси. Друга възможност е предоставяне на краткосрочни заеми на малка група от най-силните държави, за да се избегне парична криза.

Георгиева обеща да разгърне заемния капацитет на МВФ от 1 трилион долара за борба с рецесията, която според нея ще бъде много по-лоша от световната финансова криза през 2008—2009 г. Миналият месец МВФ одобри промени, за да осигури до две години облекчение на дълга при отпускането на заеми на страни с ниски доходи чрез подкрепа от по-богати държави.

Друга мярка, подкрепена от Георгиева и президента на Световната банка Дейвид Малпас, е свързана с призивите към по-заможните държави за известен период от време да не изискват плащания по дълговете от страна на по-бедните държави. Това би помогнало на по-бедните страни да използват ресурсите на МВФ за реакция на кризата, а не за изплащане на дългове.

В момента МВФ разглежда различни варианти. Това, което Георгиева подкрепя, е да създаде краткосрочна кредитна или ликвидна линия, подобна на суап линията за размяна на долари за чуждестранни централни банки от Федералния резерв, за да се осигури ликвидност, където Фед не може.

Друга идея, която се оказва по-противоречива е увеличаване на средствата на фонда чрез създаване на повече резервни активи, наречени специални права на тираж, или СПТ, както МВФ направи в световната финансова криза през 2009 г. Докато Георгиева призова Г-20 да я подкрепи, експертите не са съгласни с ефикасността на идеята.