Австралия обмисля да инвестира 6.6 млрд. долара за справяне с коронавируса

Според прогнозите икономиката на страната ще регистрира първи спад от 9 години насам през първото тримесечие

17:04 | 8 март 2020
Минситър-председателят на Австралия Скот Морисън. Снимка: Mark Graham/Bloomberg
Минситър-председателят на Австралия Скот Морисън. Снимка: Mark Graham/Bloomberg

Пакетът на Австралия за фискални стимули в подкрепа на икономиката от негативното влияние от коронавируса може да надхвърли 10 млрд. австралийски долара (6.6 млрд. долара), съобщава Bloomberg.

Изданието The Sunday Telegraph публикува информация, че пакетът ще е на стойност около 5 млрд. австралийски долара, докато Sky News обяви, че стимулите ще са два пъти по-големи. Австралия ще представи детайли около плановете си във вторник, когато ще се проведе среща между министър-председателя Скот Морисън и кабинета.

Редица правителства вече планират да инвестират общо 54 млрд. долара в подкрепа на икономиките срещу влиянието на коронавируса. По думите на Морисън инвестицията ще бъде добре оценена и правилно насочена. Основното ѝ предназначение ще бъде за защита на паричните потоци на бизнеса и работните места.

Предварителни изчисления на Австралийската централна банка и Министерството на финансите показват, че икономиката на страната ще регистрира първи спад през първото тримесечие на тази година от 9 години насам заради въздействието на коронавируса.

В Австралия има едва 74 регистрирани случаи на коронавирус, но икономиката на страната е силно зависима от Китай. За Австралия азиатската страна е ключов пазар за износ на стоки и важен източник на туристи.