Европа се възстановява изненадващо добре от кризата, облаците се сгъстяват над САЩ

Здравеопазването е големият победител на Стария континент, най-засегнат е транспортният сектор

09:44 | 30 юли 2020
Обновен: 10:17 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Основните европейски пазари - Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания, се възстановяват до 80-90% от нивата преди коронакризата в деветте най-важни индустриални сектора. Това става ясно от проучване на американската консултантска компания Boston Consulting Group (BCG), предоставено на германското издание WirtschaftsWoche.

От развитите страни, които са най-засегнати от пандемията, Китай отчита най-добро икономическо възстановяване, докато Бразилия е най-потърпевша икономически.

От средата на март международният екип от BCG изследва икономическото развитие в избрани европейски страни, както и в САЩ, Китай, Япония и Бразилия. Консултантите оцениха ефективността в девет индустриални сектора, като авиацията и машиностроенето, химическата промишленост, енергетиката, автомобилостроенето, финанси, телекомуникации, здравеопазване и търговия.

Здравеопазването е големият победител в условията на коронакриза. С изключение на Япония сега секторът е също толкова силен или дори по-силен във всички изследвани страни, отколкото преди пандемията. Основните бенефициенти на проучването са участниците в състезанието за намирането на ваксина срещу коронавируса. Биотехнологичните компании като германо-холандската компания Qiagen или Biontech са изправени пред значителни иновации. В компанията Curevac AG германското правителство дори инвестира 300 млн. евро, предстои първичното ѝ публично предлагане.

Най-тежко засегнати се оказват секторите на транспорта и логистиката, както и автомобилната индустрия.

Ключовата преди всичко за Германия автомобилна промишленост бе подложена на силен натиск през месеците на блокада. Според BCG продажбите на нови автомобили в Испания и Франция през април са били на 95% под нивата преди появата на вируса. Но ситуацията отново върви към възстановяване. Потребителското настроение на ключовите пазари в Европа се подобрява, пишат авторите на проучването, според които то се възстановява поне до 90% спрямо предпандемичните равнища

Изключение в случая е Великобритания, където общото потребление все още е около една четвърт под нормалното. Има перспективи британските граждани отново да се активизират и икономиката да се рестартира. Отчита се активност в магазините и ресторантите.

Временното заключение на BCG е, че Европа „се възстановява изненадващо бързо“. Това не е било очаквано допреди осем седмици. От една страна, въпросният обрат е свързан с политическите интервенции, но също така и с доброто и бързо справяне с пандемията.

В европейските страни социалните системи предотвратиха най-лошия развой. Бяха използвани специални мерки за подпомагане на работните места и прехраната на засегнатите хора. В САЩ, например, хората имат значително по-малко средствата за харчене.

Преди коронавируса равнището на безработица в САЩ беше 3,5%. След това надхвърли 13%, като в момента тя е спаднала леко до около 11%.

За сравнение: през юни нивото на безработица в Германия нарасна до 6.2%. Европейските страни, които са много по-силно засегнати, също се справят по-добре от САЩ икономически - във Франция делът на безработицата наскоро беше 8%, в Италия - малко под 7,8%. Единствено Испания достигна 14%, но тя се бореше с този проблем и преди коронавируса.

За ситуацията в САЩ авторите пишат следното: „Безпокойството относно втора вълна на коронавируса расте. Облаците на хоризонта „се сгъстяват“.

Потребителската активност в САЩ достигна 86% спрямо предпандемичните нива. Приходите от доставки на храна през юли са се увеличили с почти 168% в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че приходите от споделенето пътуване намаляват със 74%.

За разлика от САЩ, но и спрямо европейските страни, икономическото възстановяване на Китай е особено впечатляващо. Там почти всички изследвани от BCG сектори са на нивата преди кризата или дори отчитат подобрение. Само транспортът и логистиката, както навсякъде другаде, са малко по-слаби.

По принцип Китай има много разнообразни и солидни мерки за откриване и предотвратяване на веригите на инфекция.

За изследването авторите са се позовали на широк кръг данни. В допълнение към данните, които са от значение за всички индустриални сектори, като уеб трафик (т.е. брой на посещенията на избрани уебсайтове, подредени по категория), данни за кредитни карти и за безработицата, авторите взеха предвид, ако са налични за съответната страна, и специфични показатели като продажби на автомобили и полупроводници, обем кредити, брой обществени поръчки, консумация на електроенергия и бензин, сума на внос и износ, дори абонаментни номера за стрийминг услуги Netflix и др.