Безос, Зукърбърг и Мъск са натрупали още 115 млрд. долара през 2020 г.

Трупането на богатства от технологичния сектор е ненадминато по отношение на бързината и мащабите си през тази година

15:15 | 29 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Съоснователят на Amazon.com Джеф Безос. Снимка: Mike Kane/Bloomberg
Съоснователят на Amazon.com Джеф Безос. Снимка: Mike Kane/Bloomberg

Посланието на Джеф Безос - технологичният сектор не е толкова мощен. 
Посланието зад личното му богатство - о, да, мощен е. 

Състоянието на основателя на Amazon.com Джеф Безос се увеличава с 63,6 милиарда долара през тази година. Само за един ден през този месец богатството на Безос се увеличи с безпрецедентните 13 милиарда долара. Най-богатият човек в света вече се насочва към нов рекорд - състояние, което надвишава 200 милиарда долара, пише Bloomberg. 

Друг ръководител на компания от технологичния сектор - Марк Зукърбърг, е забогатял с 9,1 милиарда долара през тази година. Трупането на богатства от технологичния сектор е ненадминато по отношение на бързината и мащабите си през тази година. Никоя група на ръководители от които и да е сектор, не е спечелила толкова много. Всъщност най-богатите хора в света стават още по-богати, тъй като коронавирусната пандемия подкопава глобалната икономика и насочва активността все повече към онлайн пространството. 

Онлайн икономиката 

Общото богатство на технологичните милиардери в индекса на Bloomberg - класация за 500-те най-богати хора в света, почти се удвоява от 2016 г. насам - от 751 милиарда долара до 1,4 трилиона долара. Това развитие е по-бързо в сравнение с промените в който и да е от останалите сектори. 

Седем от десетимата най-богати хора в света са увеличили богатството си благодарение на технологични компании, като комбинираното им нетно състояние в размер на 666 милиарда долара се увеличава със 147 милиарда долара през тази година. 

Състоянието на

Състоянието на всички милиардери в топ 10 на индекса на Bloomberg в технологичния сектор се увеличава. Графика: Bloomberg 

Големите победители през 2020 г. включват Илон Мъск, чието състояние се увеличава повече от двойно до 69,7 милиарда долара след поскъпването на акциите на Tesla. 

Безос, Зукърбърг и Мъск са натрупали общо 115 млрд. долара през тази година. 

Състоянията на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и на бившия главен изпълнителен директор на компанията Стив Балмър също продължават да нарастват, дълго след като те напуснаха компанията. Индийският милиардер Мукеш Амбани, чието състояние е свързано с най-голямата петролна рафинерия в света, също спечели от преминаването към онлайн икономика. Акциите на Reliance Industries - конгломератът, който той контролира, поскъпват с 45% през тази година, след като компанията увеличи дигиталното си присъствие и това в бизнеса с търговия на дребно, което го направи петият най-богат човек в света. 

Сред десетимата най-богати хора в света само двама отчитат спад на богатството си през 2020 г.: Бернар Арно и Уорън Бъфет. 

Към момента пет от най-големите американски технологични компании - Apple, Amazon, Alphabet, Facebook и Microsoft - имат пазарни капитализации еквивалентни на около 30% от брутния вътрешен продукт на САЩ. Това е почти двойно на нивото от края на 2018 г.