Бъфет намери акции, които харесва - своите

Според документи инвеститорът е преминал към обратно изкупуване на акции на Berkshire за до 5,5 млрд. долара

16:03 | 17 юли 2020
Обновен: 16:03 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Нещо необичайно се случи на пазарите през последната седмица. Акциите на високооценявания технологичен сектор отчетоха спадове, но също така и книжата на туристическия и развлекателния сектор въпреки започналото възстановяване след коронакризата, пише MarketWatch. 

Вместо това не само книжата на компаниите от финансовия сектор набраха сила след отчетите им, но и тези на дружествата от енергийния и производствения сектор. Индексът SP500V се пивиши с 5% през последната седмица, надминавайки широкия показател SPX .

Всичко това води до Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Компанията на инвеститора беше пасивна по време на пандемията, като наскоро се съгласи да плати 10 милиарда долара от наличния си капитал за 137 милиарда долара за пренос и съхранение на природен газ. 

Бъфет вероятно е открил и още една възможност за инвестиция - в собствената му компания, сочат данни на Rational Walk. Според информация на блога, базирана на документи до Комисията по ценните книжа и борсите, попълнени по-рано през юли, има вероятност Бъфет да е преминал към обратно изкупуване на акции на Berkshire Hathaway за до 5,5 милиарда долара. 

Окончателното потвърждение на данните няма да бъде възможно до август, когато дружеството трябва да обяви резултатите си за второто тримесечие, като зависи и дали компанията ще разкрие, или не активността си по отношение на обратното изкупуване. 

Ако наистина има такова, въпросът е защо Бъфет е преминал към него. 

„Изглежда, че възгледите на Бъфет за обхвата на възможните икономически резултати, свързани с COVID, са се променили до известна степен и той може би приема най-лошите сценарий за по-малко вероятни спрямо момента на предишното му изказване от 2 май“, смятат от Rational Walk.