Бъфет губи позиции сред най-богатите след възхода на технологичните гиганти

Инвеститорът беше изпреварен в индекса Bloomberg Billionaires от бившия директор на Microsoft и основателите на Google

13:05 | 9 юли 2020
Обновен: 13:05 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Дарението на Уорън Бъфет в размер на 2,9 милиарда долара тази седмица значи, че инвеститорът е дарил акции на Berkshire Hathaway, оценявани на над 37 милиарда долара, от 2006 г. насам, пише Bloomberg. 

Неговата филантропия, заедно със скорошното по-слабото представяне на акциите на Berkshire, започва да тежи на нетното му състояние след годините, в които късметът му се противопостави. Състоянието на Бъфет в размер на 68,6 милиарда долара е достатъчно да го постави на осмо място в индекса Bloomberg Billionaires, което е най-ниската му позиция от 2012 г. насам. До юни той обичайно се класираше в топ 5. 

През последните седмици обаче 89-годишният милиардер беше изпреварен първо от Свив Балмър, бившият изпълнителен директор на Microsoft, а тази седмица от съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Промените подчертават степента, в която представителите на технологичния сектор доминират сред най-богатите хора на света. 

Бившият главен

Бившият главен изпълнителен дирекрор на Microsoft вече е по-богат от Уорън Бъфет. Графика: Bloomberg

Шестима от седемте най-богати хора в глобален мащаб дължат богатството си на технологичния сектор, включително Джеф Безос, който добави 68 милиарда долара към състоянието си през тази година, както и Балмър, който натрупа 18 милиарда долара. Именно богатствата, натрупани в сектора, са най-добре представящите се в индекса, като те набъбват с 25% през 2020 г. 

Богатството на Балмър нарасна благодарение на 4-процентния дял, който e запазил след напускането на борда на Microsoft през 2014 г. Акциите на софтуерната компания поскъпнаха почти петкратно оттогава, което увеличи състоянието на Балмър до 76,5 милиарда долара.