Бъфет сложи край на инвестиционната пауза със сделка за 10 млрд. долара

Berkshire Hathaway реализира най-голямото си придобиване от над четири години насам

17:26 | 6 юли 2020
Обновен: 17:28 | 6 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Уорън Бъфет най-накрая откри своята следваща сделка във времена на криза. 

Berkshire Hathaway, която остана относително тиха на фона на вълненията около коронавирусната пандемия, наруши мълчанието си в края на ваканционния уикенд в САЩ с най-голямото си придобиване от над четири години насам, съобщава Bloomberg. "Споразумението с Dominion Energy сигнализира, че Бъфет е готов да изостави предпазливия си тон за пандемията от май", смята Дейвид Кас, професор по финанси в Robert H. Smith School of Business. 

Бъфет, който превърна Berkshire в конгломерат, оценяван на 434 милиарда долара, има репутация на инвеститор, който е способен да се възползва от волатилността на пазарите, за да сключва уникални сделки във времена на кризи. В началото на пандемията обаче известният инвеститор се въздържаше от сделки, като дори се отказа от акциите си в големите американски авиокомпании. 

Неспособността на Бъфет да сключи голяма сделка за придобиване привлече вниманието на неговите критици, които заявиха, че инвеститорът е изгубил нюх за променящи играта сделки, които помогнаха на Berkshire да се нареди в списъка на най-високо оценяваните американски публични компании. 

"Сега сделката за закупуването на почти всички активи за пренос и съхранение на природен газ на Dominion Energy за 4 милиарда долара, заедно с поемането на дълг от 5,7 милиарда долара, показва, че Бъфет е готов да вложи парите си за работа", смята Кас.

"Ние сме много горди, че добавяме толкова голямо портфолио от активи за природен газ към нашия вече силен енергиен бизнес", заяви Бъфет.

Berkshire навлиза дълбоко в бизнес, които е изправен пред засилен контрол на фона на стремежа енергийните компании да се отклонят от изкопаемите горива. В изявление в неделя Dominion Energy отново заяви целта си за ненулеви емисии до 2050 г.

Сделката подчертава и работата на един от основните заместници на Бъфет - Грег Ейбъл, който ръководи енергийния бизнес на Berkshire от години. Той вече си спечели репутация на ключов посредник за компанията с покупката на NV Energy през 2013 г. Ейбъл е разглеждан и като потенциален наследник на 89-годишния Бъфет.