Уорън Бъфет залага на природния газ дългосрочно

Инвеститорът може потенциално да пожъне исторически добри доходи

18:31 | 16 юли 2020
Обновен: 18:40 | 16 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Залогът на Уорън Бъфет на природния газ изглежда още по-противоречив днес. Сделката на Berkshire Hathaway, която планира да купи активи за пренос и съхранение на природен газ от Dominion Energy на стойност близо 10 млрд. долара, изглежда рискована дори за инвеститор като Уорън Бъфет на фона на плана за чиста енергия на стойност 2 трилиона долара, представен от Джо Байдън, пише Bloomberg.  

Енергийната индустрия е под все по-голям натиск от страна на властите и инвеститорите да се откаже от въглищата и природния газ. Използването на природен газ за производство на електроенергия, някога приветствано като по-чиста и по-евтина алтернатива на въглищата, сега се очаква да спадне с до 36% през 2021 г. спрямо 41% през тази година. През последното десетилетие цените на слънчевата и наземната вятърна енергия са спаднали съответно с 90% и 70% на мегаватчас, според BloombergNEF. Сега възобновяемите енергийни източници доставят 20% от енергийните нужди на американците спрямо 13% преди 5 години, сочат данни на Американската администрация за енергийна информация.  

Планът на Байдън, разкрит във вторник, е опит за задвижване на този скок, призовавайки да се изразходват 2 трилиона долара за чиста електроенергия и да се очертае цел за изграждане на енергиен сектор без въглеродни емисии до 2035 г. 

Но въпреки тези тенденции, или по-вероятно именно заради тях, Бъфет следва своя добре познат инвестиционен път - да купува евтини активи на пазара на купувачите. Фючърсите върху природния газ в САЩ поевтиняха миналия месец до най-ниското си ниво за 25 години.  

Цените и политическият натиск вероятно ще възпират всички нови участници, което потенциално ще позволи на Бъфет да пожъне исторически добри доходи от природен газ за няколко години напред. 

„Хората приемат, че се след като се отървем от въглищата, после ще дойде ред и на природния газ“, каза Ноа Кауфман, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика в Колумбия. “Но тъй като газът е изобилен, евтин и осигурява денонощно електричество, от него е много по-трудно да се отървем”, коментира Кауфман.  

Сделката потвърждава идеята, че Berkshire, въпреки широкото си портфолио от чиста енергия, не е приятел на природозащитниците, които искат по-бързо преминаване към възобновяема енергия. Бъфет влиза под номер 3 в списъка на милиардерите на Bloomberg Green, чиито богатства произтичат до голяма степен от вредните за климата индустрии. Той се сблъсква с предложения на акционери от групи като Фондацията за мир в Небраска, която призовава Berkshire да разкрие как промените в климата ще се отразят на застрахователните дъщерни дружества на компанията - значителна част от империята в Berkshire.  

Бъфет признава рисковете от промяната на климата, казвайки в писмо до акционерите през 2016 г., че изглежда „много вероятно“ това да бъде „основен проблем“ за света. Но той също казва, че изменението на климата не може да бъде решаващ фактор при вземането на решения за инвестиции.