Мъск изпревари Бъфет в класацията на милиардерите

Богатството на главния изпълнителен директор на Tesla нарасна с 6.1 млрд. долара в петък

11:45 | 11 юли 2020
Обновен: 11:45 | 11 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск вече е по-богат от Уорън Бъфет, съобщава Bloomberg. Богатството на главния изпълнителен директор на Tesla нарасна с 6.1 млрд. долара в петък, след като акциите на производителя на електрически автомобили поскъпнаха с 11%. Така според Bloomberg Billionaires Index Мъск вече се нарежда на седмо място по богатство в света, изпреварвайки титаниte от технологичния сектор Лари Елисън и Сергей Брин.  

49-годишният Мъск притежава около една пета от акциите на Tesla, които формират и по голямата част от неговото състояние в размер на 70.5 млрд. долара. Мажоритарната му собственост в SpaceX се оценява на около 15 млрд. долара.

Акциите на производителя на електрически автомобили са увеличили стойността си 269% през тази година. Това помогна на Мъск да получи възнаграждение от 595 млн. долара по-рано тази година, с което той стана най-високоплатеният главен изпълнителен директор в САЩ.

Мъск е поредният технологичен предприемач, който се издига над Бъфет в редиците на най-богатите в света. Стив Балмер, бившият изпълнителен директор на Microsoft, и съоснователите на Google Лари Пейдж и Брин, също задминаха Бъфет. И индийският магнат Мукеш Амбани изпревари Бъфет тази седмица.

Бившият фонд мениджър Майк Новограц предупреди, че оценките на технологичните компании стават твърде високи и малките инвеститори трябва да напуснат пазара, преди той да се срине.

„Наблюдаваме ирационално изобилие – това е балон“, коментира той в интервю за Bloomberg Television. „Икономиката е потисната, забавя се, под влиянието на Covid сме, но все пак технологичният пазар отбелязва нови върхове всеки ден. Това е класически спекулативен балон“, каза още Новограц.

Богатството на Бъфет намаля по-рано тази седмица, след като той дари 2,9 милиарда долара в акции на Berkshire Hathaway за благотворителност. 89-годишният милиардер се е разделил с повече от 37 милиарда долара акции на Berkshire от 2006 г. насам.