Джеф Безос забогатя с 13 млрд. долара за един ден

Това е най-бързото набъбване на богатство на физическо лице, откакто индексът на Bloomberg Billionaires е създаден през 2012 г.

09:54 | 21 юли 2020
Обновен: 09:54 | 21 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Джеф Безос забогатя с 13 млрд. долара за един ден

Джеф Безос добави 13 милиарда долара към нетната стойност на богатството си в понеделник. Това е най-бързото набъбване на богатство на физическо лице, откакто индексът на Bloomberg Billionaires е създаден през 2012 г., съобщава Bloomberg.

Акциите на Amazon.com поскъпнаха със 7,9% - най-много от декември 2018 г. заради нарастващия оптимизъм относно тенденциите при онлайн пазаруването, като от началото на годината акциите на компанията отчитат ръст от 73%.

Състоянието на 56-годишният основател на Amazon и най-богатият човек в света скочи със 74 милиарда долара през 2020 г. до 189,3 милиарда долара, въпреки че САЩ навлязоха в най-лошия си икономически спад след Голямата депресия. Личното богатство на Безос в момента е повече от пазарната оценка на гиганти като Exxon Mobil, Nike и McDonald's.

Макензи Безос, бившата съпруга на Безос, спечели 4,6 милиарда долара в понеделник и сега е 13-ият най-богат човек в света.

Други технологични титани също се радват на възходящ тренд, подпомаган от стимулите, дадени на пазарите от страна на правителствата и централните банкери.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукерберг добави почти 15 милиарда долара към нетната стойност на богатството до сега през тази година, дори когато компанията е подложена на бойкот от страна на различни брандове, които изтеглиха рекламите си от социалната мрежа.