Богатството на Джеф Безос се възстанови до нивата от преди развода

Amazon се възползва по най-добрия начин от пандемията и ускорения преход към онлайн търговия

09:40 | 2 юли 2020
Обновен: 09:50 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg

Нетната стойност на богатство на Джеф Безос отново се увеличава до рекордно високи нива, след като преди година американският милиардер отстъпи една четвърт от дела си в Amazon спрямо споразумението за развод с вече бившата му съпруга, съобщава Bloomberg.

Акциите на базирания в Сиатъл търговец на дребно поскъпнаха с 4.4% до рекордното ниво от  2878.70 долара за акция в сряда, като това увеличи нетното богатство на основателя на Amazon до 171.6 млрд. долара. А това надхвърля последния рекорд от 167.7 млрд. долара, който бе поставен на 4-ти септември 2018 г., показват данните на Bloomberg Billionaire Index.

Само през тази година той е увеличил богатството си с 56.7 млрд. долара, което е показателно за нарастващото социално неравенство в САЩ по време на най-тежкия спад на икономиката от Голямата депресия насам. Първичните публични предлагания и растящите цени на акциите доведоха до ръст в богатството на редица милиардери, докато десетки милиони хора в САЩ загубиха работата си в резултат от влиянието на пандемията.

През тази седмица от Amazon обявиха, че ще разпределят близо 500 млн. долара за еднократни бонуси от по 500 долара за повечето от служителите на компанията, които са на първа линия.

Amazon успя да се възползва по най-добрия начин от коронакризата, тъй като пандемията ускори прехода към онлайн търговията. Повечето от хората, които увеличиха драстично богатството си през тази година, са от технологичния сектор. Сред тях са главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който добави 25.8 млрд. долара към богатството си от началото на годината, и основателят на Zoom Video Communications Ерик Юен, чието богатство се увеличи почти четири пъти до 13.1 млрд. долара.

Нетното богатство на бившата съпруга на Джеф Безос – Макензи Безос, която придоби дял от 4% в Amazon, е на стойност 56.9 млрд. долара и така тя заема 12-то място в класацията на Bloomberg за най-богатите хора в света.