Кризата предостави свежи възможности на технологичните гиганти

Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft агресивно правят нови залози

17:17 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Големите технологични компании - все още печеливши и зарадени с милиарди долари от годините корпоративна доминация, полагат основите на бъдещето, в което ще бъдат още по-големи и силни, на фона на изпадналата в рецесия икономика и увеличаващия се брой на дружествата, насочили се към фалит, пише The New York Times. 

Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft агресивно правят нови залози, след като пандемията направи почти незаменими услугите им, насочвайки хората към пазаруване оналйн и социалните мрежи като начин да поддържат контакт с близките си. Ускореното използване на услугите на компаниите им даде ново гориво за инвестиции, докато други дружеста се борят след удара от кризата. 

Експанзията на технологичните гиганти привлече вниманието на регулаторните органи в Европа и САЩ, които натиснаха алармата за нарастващата концентрация на влияние, която може да наруши правилата за конкуренция и да доведе до нови предизвикателства, включително по отношение на дезинформацията. 

Тази седмица служителите на Европейския съюз обвиниха Amazon за антитръстови практики, които са навредили на малките конкуренти на компанията, а Великобритания започна разследване относно покупката на Facebook на Giphy.

“Винаги съм смятал, че във времена на икономическо забавяне правилното решение е да се запазят инвестициите, които градят бъдещето”, заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг по-рано този месец. “Когато светът се променя бързо, хората имат нови нужди”, добави той. 

Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft разполагат с общ капитал, който могат да инвестират, в размер на около 557 милиарда долара, което им позволява да поддържат темп на придобивания и инвестиции подобен на този от миналата година въпреки рецесията.

Тези компании са сред изразходвалите най-много средства за изследователска и развойна дейност за последното десетилетие, сочат данни на PwC.

Пандемията създаде множество свежи възможности за технологичните гиганти. Microsoft например започна да промотира услугата си за видеоконферентни разговори Teams. Междувременно Google също заяви, че подобна услуга на компанията (Google Meet) ще бъде лесно достъпна за потребителите на Gmail. 

Amazon отбеляза значителен ръст на онлайн поръчките, като компанията добави над 175 хиляди служители, за да се справи с увеличеното търсене. 

Apple, разполагаща със 192 милиарда долара капитал за инвестиции, купи DarkSky - популярна апликация за смартфони, NextVR - компания за виртуална реалност, софтуерната Voysis, както и стартъпа в сферата на инкуствения интелект Xnor.ai.

Facebook, от своя страна, също се възползва от промените, като представи през април Messenger Rooms. През същия месец компанията посочи, че придобива дял за 5.7 милиарда долара в индийската Reliance Jio, което ѝ предостави по-голям достъп до един от най-бързо растящите дигитални пазари в света. 

Миналия месец Facebook купи и Giphy в сделка, която се оценява на 400 милиона долара. Миналата седмица технологичният гигант инвестира милиони и в Gojek - базирано в Индонезия дружество, което се занимава с дигитални разплащания, имащо над 170 милиона потребители в Югоизточна Азия.