Китай налага санкции на Boeing и Lockheed Martin заради продажби на оръжия на Тайван

Санкциите ще бъдат наложени „с цел отстояване на националните интереси“, заяви говорител на китайското външно министерство

11:45 | 26 октомври 2020
Обновен: 12:05 | 26 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай ще наложи санкции срещу отбранителното звено на Boeing, Lockheed Martin и Raytheon Technologies, след като миналата седмица САЩ одобриха продажби на оръжие на Тайван за 1,8 млрд. долара. Властите в Поднебесната империя не дадоха подробности какви точно ще бъдат санкциите, предава Bloomberg.

Санкциите ще бъдат наложени „с цел отстояване на националните интереси“, заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен пред репортери в понеделник.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на нови оръжия за Тайван на обща стойност от 1,8 милиарда долара и предаде пакета на Конгреса за окончателен преглед. Новата сделка идва два месеца, след като САЩ и Тайван завършиха продажбата на 66 нови самолета F-16 Block 70 от Lockheed и тъй като напрежението между двете суперсили продължава да ескалира преди американските президентски избори.

„Boeing работи успешно заедно с авиационната общност в Китай в продължение на почти 50 години, за да подкрепи усилията на Китай да осигури безопасна, ефективна и печеливша авиационна система, за да е в крак с бързия икономически растеж на страната“, зави говорител на компанията.

Джао осъди продажбата на F-16 Block 70 на Lockheed, като заяви, че това е намеса във вътрешните работи на Китай и ще има „голямо влияние“ върху отношенията между САЩ и Китай. Кабинетът на президента на Тайван благодари на САЩ за продажбата. През юли Китай - който счита Тайван за част от своята територия - обяви санкции срещу Lockheed Martin за предишна продажба на оръжие на острова.

Американските производители на оръжие са изправени пред строги ограничения за това какъв бизнес могат да правят със страни, считани от Вашингтон за стратегически съперници като Китай. Lockheed генерира 9,7% от приходите си от Азиатско-Тихоокеанския регион през миналата година, показват данни, събрани от Bloomberg.

За Boeing ходът на Китай идва в деликатен момент. Компанията, изпитваща затруднения заради влиянието на коронавируса върху въздухоплаването, се опитва да върне самолета си 737 Max във въздуха след двете смъртоносни катастрофи.

Китай, който е имал в експлоатация близо 100 самолета Max преди заземяването им, няма ясен график за пускане на самолета обратно във въздуха, каза пред репортери в Пекин миналата седмица Фен Дженглин, директор на Китайската администрация за гражданска авиация.