Прикриването на информация от Boeing е основната причина за фаталните катастрофи

Конгресът на САЩ изтъкна като допълнителна предпоставка недостатъците на американския авиорегулатор

19:33 | 16 септември 2020
Обновен: 20:03 | 16 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двете фатални катастрофи на самолет Boeing 737 Max се дължат отчасти на нежеланието на производителя да споделя технически подробности, установи разследване на Конгреса на САЩ, съобщава BBC.

Американският конгрес изтъкна като причина "културата на укриване" на Boeing, но допълни, че при регулаторната авиационна система присъстват "фундаментални недостатъци". От Boeing заявиха, че компанията и ръководството са научили много трудни уроци от инцидентите.

Но семейства на жертвите обвиниха компанията и регулатора, че продължават да прикриват информация. Докладът на САЩ е силно критичен към Boeing и съотвения регулатор - Федералната авиационна служба (FAA).

"Boeing се е провалила в проектирането и разработването на Max 737, а FAA се е провалила в надзора си върху Boeing и сертифицирането на самолета", заключи 18-месечното разследване на Конгреса.

Моделът Boeing 737 Max е приземен от март 2019 г., след като две катастрофи в Индонезия и Етиопия причиниха смъртта на 346 души.

Докладът от близо 250 страници установява поредица от технически неизправности в дизайна на самолета, съчетани с „регулаторно улавяне“ и прекалено тясна връзка между Boeing и федералния регулатор, компроментираща процеса по получаване на сертификат за безопасност.

"Катастрофите бяха ужасяващата кулминация на поредица от дефектни технически разработки от инженерите на Boeing, липса на прозрачност от страна на ръководството и крайно недостатъчен надзор от страна на FAA", става ясно още от заключенията.

 Американските конгресмени обвиняват FAA в "присъщи конфликти на интереси" и "крайно недостатъчен надзор".

Дори според тях регулаторът всъщност е бил под влияние на Boeing и ръководството на FAA е "отменило" оценките на собствените си експерти по техника и безопасност "по заповед на Boeing".

Boeing признава, че "са допуснати грешки" и компанията желае да се съсредоточи върху връщането на 737-Max във въздуха, заявявайки, че "преработеният дизайн" на самолета е "внимателно проучен".

Регулаторите в Европа и САЩ са сравнително близо до повторното сертифициране на 737-Max. Но това е един от най-големите съвременни скандали за безопасност, пред които е изправена частна компания. 

Същевременно други разследвания все още са в процес, включително мащабен колективен иск на роднини на загиналите при втората катастрофа в Етиопия.

Mодифициран 737

Moдифициран модел на 737 Мax. Снимка: Bloomberg

Boeing заяви, че е направила "цялостни промени" вследствие на инцидентите. А FAA обеща да работи със законодателите, за да "приложат подобренията, посочени в доклада".

В доклада се казва, че Boeing не е успяла да сподели информация за ключова система за безопасност, наречена MCAS, предназначена да противодейства автоматично на тенденцията на 737 Max да се издига нагоре. Компанията е виновна за "прикриването на самото съществуване на MCAS от пилотите на 737", установява докладът.

MCAS не присъства при обучението на екипажа и Boeing е лобирала многократно регулаторите да не изискват провеждане на симулационно обучение на пилотите на Max, което би довело до допълнителни разходи за компанията.

Системата MCAS е смятана за основния причинител на двете катастрофи, които се случиха в рамките на месец, малко след като самолетът влезе в експлоатация.

„FAA трябва незабавно да спре процеса на ресертификация за 737 Max на базата на този доклад“, коментира Майкъл Стумо, чиято дъщеря Самя Роуз Стумо загина в етиопската катастрофа през март 2019 г.

"FAA и Boeing скриха информация. Преди са го правели и сега го правят отново. Маx не трябва да лети, докато Boeing и FAA не предоставят нужната информация, която да позволи на независими експерти да потвърдят, че самолетът е безопасносен", коментира Стумо.

Пол Ньороге от Канада, чието семейство загина по време на пътуване до Кения, заяви, че докладът официализира "явно нарушаване на задълженията от Boeing и FAA в процеса на проектиране и сертифициране на 737 Max".

"Напълно ясно е вече, че за Boeing безопасността е на последно място. Преди това приоритетите са намаляване на разходите, максимизиране на печалбата и цените на акциите", добави още Пол Ньороге 

Към този момент авиорегулатори по целия свят инспектират детайлно модифицирания 737 Max.

FAA започна тестови полети през юни, докато Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) стартира собствена програма за тестване по-рано този месец.

EASA поддържа становището, че сертифициране от FAA не означава автоматично, че самолетът може да бъде летателно годен в Европа.

"След като FAA и други регулатори определят, че Max може безопасно да се върне в експлоатация, това ще бъде един от най-внимателно инспектираните самолети в историята и ние имаме пълното доверие в неговата безопасност", заявиха от Boeing.