Най-силният юан от две години насам тества толерантността на Китай към поскъпването му

Икономическото възстановяване на страната и възможността за победа на Демократите в САЩ стимулират оптимизма на трейдърите

09:00 | 21 октомври 2020
Обновен: 09:52 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците на валута тестват толерантността на Китай към силен юан, чието рали продължава, без значение какво правят властите на страната, за да овладеят поскъпването.

Валутата поскъпна с около 0,4% до най-високото си ниво от юли 2018 г. в сряда, дори след като Народната банка на Китай определи дневния си референтен курс по-ниско от очакванията на анализаторите, предава Bloomberg.

Юанът поскъпна

Юанът поскъпна до най-високото си ниво от 2018 г. насам. Графика:Bloomberg

Офшорният юан, чиито движения не се ограничават от фиксинга, предполага, че настроенията на търговците, базирани извън континентален Китай, са още по-бичи. Стратезите на Deutsche Bank AG бяха последните, които се присъединиха към нарастващия консенсус, че юанът ще поскъпне, ако демократите спечелят изборите в САЩ.

Историята показва, че възприемането на еднопосочен поглед върху валутата на Китай често е опасна стратегия. Макар да не е ясно дали Пекин се чувства неудобно с темпа на ралито на юана, това, което е сигурно е, че правителството ще трябва да направи много повече, за да възпрепятства повишаването на обменния курс.

Преди по-малко от две седмици Китай отмени двугодишно правило, което направи скъпо залагането срещу юана. Този ход бе тълкуван като тактика за овладяване на поскъпването. Въпреки че юанът поевтиня с най-бързия си темп за последните седем месеца след новината, той бързо обърна тенденцията. Правителството позволи на местните институционални инвеститори да купуват повече чуждестранни активи през септември - което може да насърчи известен отлив на капитал - но това също не успя да забави изкачването на юана.

Валутата на втората по големина икономика в света е нараснала с близо 5% през последните три месеца, най-много в Азия след вона на Южна Корея. Доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай е на 3,2%.

Китайската народна банка (КНБ) има набор от други мерки в своя инструментариум. Една от предпочитаните мерки е да се определи фиксинга - което ограничава движенията до 2% в двете посоки - на нива, по-слаби от очакваните от наблюдателите на пазара. Институцията може също така да отпусне контрола върху капитала, започнал след голямата девалвация преди пет години, и да мобилизира държавните банки да продадат юани.

„КНБ ще приеме поскъпването на юана през тази седмица като твърде бързо“, каза Нейтън Чоу, старши икономист в клона на DBS Bank Ltd. в Хонконг. Според него институцията може да отправи молба към китайските банки да купуват щатски долари.

Ралито на юана е подпомогнато и от възстановяването на икономиката от пандемията. Това възстановяване продължи през периода от юли до септември, когато брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи с 4,9% на годишна база. Перспективите за победа на Джо Байдън над Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ също подкрепят валутата. Търговската война на Тръмп с Китай миналата година изпрати юана на най-ниското му ниво от 2008 г. насам.