Китайската народна банка прави нов опит да укроти ралито на юана

Последното тримесечие беше най-доброто за валутата от 12 години насам

16:30 | 11 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските централни банкери се опитват да ограничат ралито на юана, като премахват правилата, оскъпяващи залаганията срещу валутата.

„Финансовите институции вече няма да имат нужда да отделят пари в брой, когато купуват чуждестранна валута за клиенти чрез валутни форуърди, считано от понеделник“.

Това пише в изявление на Китайската народна банка, цитирано от Bloomberg. При предишните разпоредби банките трябваше да държат 20% от продажбите по някои форуърдни договори в чуждестранна валута - ход, наложен преди две години, когато валутата достигна ниво от 7 юана за долар.

Юанът поскъпна с около 1,6% в петък. Последното тримесечие беше най-доброто за валутата от 12 години насам.

Стъпката на централната банка вероятно ще подтикне пазарните бикове да намалят оптимизма си, поне засега. Още през септември 2017 г., когато Китайската народна банка намали по подобен начин разходите до нула, юанът поевтиня с около 2,5% през следващите три седмици. Този ход също така показва как централната банка продължава да подкопава потенциала на юана като убежище.

Китайската народна банка ще продължи да поддържа гъвкавост в обменния курс на юана и да стабилизира пазарните очаквания, се казва в изявлението. Централните банкери също така ще поддържат юана основно стабилен на разумно равновесно ниво, пише още там.

Юанът е най-добре представящата се валута в Азиатско-Тихоокеанския регион през последните три месеца, като поскъпна с около 4,5% спрямо долара. Той затвори в петък на около 6,69 за долар, което е най-силното му ниво от април 2019 г.

„Докъде ще стигнат властите в усилията си да ограничат силата на валутата, предстои да видим. В понеделник, когато Китайската народна банка определи дневния си референтен курс за валута, ще имаме повече яснота“, каза  Кун Го, ръководител на азиатските изследвания в Australia and New Zealand Banking Group.

„Фиксингът ще бъде по-важна улика за това дали властите смятат скорошната сила за твърде голяма“.

Обикновено задължителните резерви се премахват, когато вече няма притеснения относно валутната слабост, каза той.