В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронавирусът продължава да доминира световните икономики, но не и китайската

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 19.10.2020

13:24 | 19 октомври 2020
Обновен: 13:27 | 19 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Въпреки по-слабото от очакваното представяне на БВП на Китай, като цяло икономическото производство сеувеличила с 0,7% през годината досега, което означава, че втората по големина икономика в света възвръща всички позиции, загубени през първата половина на годината. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Брутният вътрешен продукт се е повишил с 4,9% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните, публикувани в Пекин. Разширяването е по-слабо, отколкото прогнозираха икономистите, но по-бързо от ръста от 3,2% през второто тримесечие. Продажбите на дребно са нараснали с 3,3% през септември, промишленото производство е нагоре с 6,9% през месеца, а ръстът на инвестициите се е ускорил до 0,8% за деветте месеца до края на тримесечието."

Главният редакор на Investor.bg повтори твърдението на МВФ, че китайският растеж е практически единствената причина, поради която очаква глобалното производство да бъде с 0,6% по-високо до края на 2021 г. в сравнение с края на 2019 г.

По отношение на събитията през изминалата седмица Попов заяви, че в нейният край една особена новина е дала оптимизъм на фондовите борси - надеждата за ваксина, която може да бъде достъпна по-рано от очакваното. 

"Това донесе надежда на инвеститорите и може да характеризира случващото се и през следващата седмица," добави още Бойчо Попов. 

"Миналата седмица беше смесена за инвеститорите на капиталовите пазари, в петък Dax затвори на ниво от 12 908,99 пункта. По този начин водещият индекс завърши седмицата в петък с ръст от 1,6 процента или 200 пункта в сравнение с предходния ден. Това се дължи и на добрите новини, с които фондовата борса пусна инвеститори да почиват през уикенда: Daimler приключи третото тримесечие с неочаквано висока печалба, а партньорите Pfizer и Biontech обявиха, че ще кандидатстват за извънредна употреба на коронавирусната си ваксина, веднага след като тя достигне определени прагове на безопасност ... И в САЩ перспективата за скорошно наличие на ваксина подкрепи Wall Street в петък. Инвеститорите там бяха насърчени и от силните данни за продажбите на дребно през септември. Индексът Dow Jones се повиши с 0,4% до 28 606 пункта."

"Но предпазливият оптимизъм сега вероятно ще бъде потиснат от опасенията за ново блокиране на икономиката", уточни Попов, цитирайки анализатори, че предстоящите президентски избори в САЩ и Brexit също ще потиснат настроението през тази седмица.

По отношение на сезона на отчетите за третото тримесечие през последните няколко дни например компании като Daimler, BASF, Evonik и Covestro поднесоха положителни изненадани с ключовите си данни за третото тримесечие.

"Въпреки това през новата седмица няма да има изобилие от корпоративни данни. Фармацевтичният и лабораторен доставчик Sartorius ще докладва във вторник, преди Software AG да представи резултатите си в сряда. През седмицата ще последват четири компании, изброени в индекса SDax с ​​малка капитализация: доставчикът на телекомуникационно оборудване Adva Optical Networking и доставчикът на кадрови услуги Amadeus Fire в четвъртък и търговецът на електроника Ceconomy и производителят на семена KWS Saat в петък."

В заключение Попов припомни, че последният дебат между двамата претенденти за президентския пост в САЩ ще се проведе на 22 октомври преди датата на изборите на 3 ноември.

Целия коментар на главния редактор на Investor.bg вижте във видео

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук