МВФ: Азия ще се възстановява дълго въпреки успеха на Китай

Фондът смята, че монетизирането на дълга може да предостави известна подкрепа за икономиките в региона

13:06 | 22 октомври 2020
Обновен: 14:19 | 22 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката Азиатско-тихоокеанският регион вероятно ще остане под предпандемичните си нива в средносрочен план въпреки възстановяването на Китай, смятат от Международния валутен фонд.

В последната си оценка за региона МВФ предупреди за значителни отрицателни рискове и икономически белези, тъй като участието на пазара на труда намалява, а най-уязвимите понасят най-тежкия удар, предава Bloomberg

Въпреки че базираният във Вашингтон кредитор заяви, че Азия бавно излиза от най-лошата рецесия в историята, той намали прогнозата си за регионален растеж до −2,2% през 2020 г., с 0,6 процентни пункта по-ниска от прогнозата през юни. Понижаването се дължи най-вече на по-рязко свиване в Индия, Филипините и Малайзия. Фондът прогнозира, че икономиката на  Китай ще нарасне с 1,9% през тази година.

„Връщането в пълен капацитет ще бъде дълъг процес“, пишат от МВФ в своя доклад за регионалната икономическа перспектива, позовавайки се на постоянните страхове от заразяване, мерките за социално дистанциране и затварянето на граници, което особено ще затрудни страните, които разчитат на туризма.

„Намирането на правилния момент за оттеглянето на финансова и парична подкрепа трябва да бъде на дневен ред за политиците не само в Китай, но и в световен мащаб“, заяви Хелге Бергер, ръководителят на мисията на МВФ за Китай в интервю за Bloomberg TV.

Според МВФ монетизирането на дълга е една от най-добрите опции за подкрепа, които правителствата и централните банки могат да предложат на своите икономики.

„В някои случаи, когато инфлацията остава ниска, монетизирането на дълга би могло да бъде подходящо, при условие че тя е добре комуникирана, ограничена по размер, обвързана и изпълнена в ясна оперативна рамка, която запазва независимостта на централната банка и не пречи на паричната политика“, казаха от Фонда.

Настоящата криза накара някои централни банки в Азия, като Централната банка на Индонезия, да купуват директно държавен дълг, докато други казват, че това е опция, която може да се използва, ако е необходимо. Критиците твърдят, че политиката рискува да ускори прекомерно инфлацията и да подкопае валутата в развиващите се икономики, като по този начин намали доверието на чуждестранните инвеститори.

Геополитическото напрежение, особено между САЩ и Китай, също може да сложи край на възстановяването, като се има предвид централната роля на Азия в глобалните вериги за създаване на стойност, предупредиха от Фонда.

„Въпреки че възстановяването на Китай може да стимулира регионалната търговия, слабият глобален растеж, затворените граници и породеното напрежение около търговията, технологиите и сигурността влошиха перспективите за възстановяването в региона“, посочват от МВФ.