Страните от Югоизточна Азия търсят баланс в борбата с пандемията и икономиките си

Държавите регистрираха най-мрачните икономически резултати от десетилетия

09:45 | 26 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) бързат да сглобят парчетата, след като регистрираха най-мрачните икономически резултати от десетилетия през второто тримесечие на годината. И докато тези страни продължават да отчитат голям брой заразени с коронавирус, те започват да търсят баланс между борбата с пандемията и икономическото възстановяване, тъй като държавните стимули изстискват финансите, пише Investor.bg, базирайки се на Nikkei Asia Review.

Югоизточна Азия беше един от най-бързо развиващите се региони в света преди появата на пандемията, където икономиката се разрастваше с около 5% всяка година. Но строгите ограничителни мерки срещу вируса бързо задушиха потреблението, публичните инвестиции и приходите от туризъм, което доведе до дълбоко икономическо свиване.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Малайзия се свива със 17,1% през второто тримесечие, докато този на Филипините се понижава с 16,5%. БВП на Сингапур отчита спад от 13,2%, а този на Тайланд - с 12,2%. Всички тези страни отчитат най-лошите си икономически данни за последните 20 години.

Икономиката на Индонезия се свива най-драстично от 1999 г. насам – с 5,3 на сто.

Все пак не всичко е толкова мрачно. БВП на Виетнам нараства с 0,4%, което обаче остава далеч от обичайното разширяване от 7% преди коронавируса.

Тези данни поставят страните от региона в списъка на по-големите икономики, които пострадаха особено тежко от пандемията. Югоизточна Азия се представя по-лошо от Китай, където БВП нарасна с 3,2 на сто. Икономическото свиване там надхвърля и това на САЩ (минус 9,9%) и на Япония. В същото време държавите от региона отчитат по-добри данни от Франция и Великобритания, където икономиката се свива съответно с 19% и 21,7 на сто.

И все пак кризата в АСЕАН може да се задълбочи допълнително. Години наред страните от региона разчитаха на плодовете на глобализацията – инвестиционните потоци и тълпите от туристи. Сега това секна.

Непосредствената заплаха от вируса се различава в отделните страни. Индонезия и Филипините продължават да съобщават за хиляди нови случаи на ден. Виетнам служеше като пример за борба с пандемията по-рано тази година, но страната беше обхваната от внезапна силна нова вълна миналия месец. Малайзия все още поддържа ниски нива на новозаразени.

Независимо на какъв етап се намират в развитието на пандемията, страните от АСЕАН се опитват да подобрят своята икономическа активност. Повечето от тези държави вече облекчиха или премахнаха напълно блокадите, включително Филипините, които облекчиха мерките в Манила и близките провинции в сряда. Тайланд, която успява да овладее почти напълно вируса, насърчава вътрешния туризъм.

Още по темата прочетете в Investor.bg.