С какво ще запомним президентството на Доналд Тръмп?

Международните ходове на американският президент създадоха много вълнения

15:40 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: gettyimages
Снимка: gettyimages

Американският президент със сигурност е една от най-важните фигури в днешно време. Като лидер на най-голямата икономика в света, той има потенциала да влияе върху живота  на почти всеки един от нас. Е, с какво ще запомним Доналд Тръмп тогава?

Как светът вижда Америка

Президентът Тръмп многократно е обявявал САЩ за „най-великата държава в света“. Но според неотдавнашно проучване сред 13 държави от Изследователския център Pew, той не е направил много за имиджа на страната  в чужбина, предава BBC.

В много европейски страни процентът на обществеността с положителна представа за Америка е най-ниският от почти 20 години. Във Великобритания 41% са имали положително мнение, докато във Франция то е 31%, най-ниското от 2003 г., а в Германия само 26%.

Само 15% от анкетираните смятат, че САЩ са се справили добре с вируса, според данни от юли и август.

Отстъпване по отношение на изменението на климата

Трудно е да се определи какво вярва президентът Тръмп относно изменението на климата, тъй като той го нарече всичко - от „скъпа измама“, до „сериозна тема“, която е „много важна“ за него. Ясно е, че след шест месеца работа той обезсърчи учените, като обяви оттеглянето на Америка от Парижкото споразумение за климата, което ангажира близо 200 държави да поддържат повишаване на глобалната температура под 2 ° C

САЩ са вторият по големина емитент на парникови газове след Китай и изследователите предупредиха, че ако Тръмп бъде преизбран, може да стане невъзможно да се контролира глобалното затопляне.

Отхвърляйки Парижкото споразумение, президентът заяви, че то ще „затвори американските производители с прекомерни регулаторни ограничения". Тръмп също така премахна множество регламенти за замърсяване, за да намали разходите за производство на въглища, нефт и газ.

Няколко американски въглищни мини все още са затворени, водени от конкуренцията от по-евтиния природен газ и усилията на държавата да подкрепят възобновяемата енергия. Правителствените данни показват, че възобновяемите източници генерират повече енергия от въглищата в САЩ през 2019 г., за първи път от повече от 130 години.

Излизането на Америка от Парижката климатична сделка официално влиза в сила на 4 ноември, деня след президентските избори. Джо Байдън се ангажира да се присъедини отново към пакта, ако спечели.

Страховете, че изтеглянето на САЩ ще предизвика ефект на домино, не са реализирани, въпреки че някои наблюдатели смятат, че това е изгладило пътя за Бразилия и Саудитска Арабия да блокират напредъка по намаляване на въглеродните емисии.

Затворени граници за някои

Президентът Тръмп се спря на имиграцията само седмица след встъпването си в длъжност, затваряйки границите на САЩ за пътници от седем държави, чието население е предимно от  мюсюлманите. В момента 13 държави са обект на строги ограничения за пътуване.

Процентът на жителите на САЩ, родени в Мексико, непрекъснато намалява по време на мандата на Тръмп, докато броят на преселените от други места в Латинска Америка и Карибите се е увеличил. Наблюдава се и общо затягане на броя на визите, които позволяват на хората да се установят за постоянно в САЩ - особено за роднини на вече живеещите там.

Ако има емблема на имиграционната политика на президента Тръмп, това със сигурност е „голямата, красива стена“, която той се закле да построи на границата с Мексико. Към 19 октомври американските митнически и гранични служби твърдят, че са построени 371 мили стени - почти всички заместват вече съществуващи бариери.

Броят на мигрантите, задържани на границата между САЩ и Мексико, достигна най-високото си ниво за 12 години през 2019 г. през пролетта. Повече от половината са семейства, най-вече от Гватемала, Хондурас и Салвадор, където насилието и бедността карат хората да търсят убежище и нов живот другаде.

САЩ приеха почти 85 000 бежанци през фискалната 2016 г., които спаднаха до под 54 000 души през следващата година. През 2021 г. максимумът ще бъде 15 000 души - най-малкото от началото на програмата за бежанци през 1980 г.

Възходът на фалшивите новини

„Мисля, че един от най-великите термини, които съм измислил, е„ фалшиви новини“, каза Доналд Тръмп в интервю през октомври 2017 г. Според публикациите в социалните медии и аудио стенограмите, наблюдавани от Factba.se, той е използвал фразата около 2000 пъти от първата си публикация в Twitter  през декември 2016 г.

Потърсете в Google „фалшиви новини“ днес и ще получите повече от 1,1 милиарда резултата от цял ​​свят.

По време на надпреварата за Белия дом през 2016 г. „фалшиви новини“ означаваха неверни съобщения, но това значение се измести към нещо по-различно от просто дезинформация.

Президентът често използва „фалшиви новини“, за да атакува новини, с които не е съгласен. През февруари 2017 г. той дори нарече няколко новинарски издания „враг на американския народ“.

От тогава други държавни ръководители започнаха да използват твърденията за разпространение на „фалшиви новини“, за да оправдаят репресиите и преследванията срещу опозиционни активисти и журналисти.

 „Безкрайни войни“ на Америка и сделката в Близкия изток

В обръщението си за състоянието на съюза през февруари 2019 г. президентът Тръмп обеща да изтегли американските войски от Сирия, заявявайки: „Великите държави не водят безкрайни войни“.

Тръмп все пак реши да задържи около 500 военнослужещи в Сирия, за да защити петролните кладенци. Президентът намали военното присъствие, което наследи в Афганистан и до известна степен в Ирак и Сирия. Но американските сили все още са навсякъде, където бяха в деня, когато той встъпи в длъжност.

Има начини за въздействие върху Близкия изток без войски, разбира се. Президентът Тръмп отхвърли възраженията на предишни президенти, като премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим през 2018 г. и призна града, включително окупирания му Изток, за столица на Израел. Миналия месец той приветства "зората на нов Близък изток", когато Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха споразумения за нормализиране на отношенията с Израел - ход, в който САЩ играха ролята на посредник.

Това беше може би най-значимото дипломатическо постижение на администрацията на Тръмп. Двете държави от Персийския залив са само третата и четвъртата арабски държави в Близкия изток, които признават Израел от обявяването на независимостта му през 1948 г.

Търговските  сделки

В първия си ден на поста Тръмп отхвърли Транстихоокеанското партньорство, търговско споразумение от 12 държави, одобрено от президента Обама, след като го нарече "ужасно". Оттеглянето е от полза най-вече за Китай, който разглежда сделката като опит за ограничаване на влиянието си в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тръмп също предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Канада и Мексико, което той нарече "може би най-лошата търговска сделка, сключена някога". Промяната затегна трудовите разпоредби и правилата за снабдяване с автомобилни части.

Президентът искаше Америка да се възползва максимално от търговията със света. Резултатът беше ожесточена търговска война с Китай, в която двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса на стоки на стойност стотици милиарди долари. Това създаде известни проблеми за американските производители на соя и технологичната и автомобилната индустрия. Китай също беше засегнат, тъй като бизнесът премести производството си във страни като Виетнам и Камбоджа, за да намали разходите си.

За 2019 г. търговският дефицит на САЩ със стоки с Китай беше малко под нивото си от 2016 г. Американски компании внасяха по-малко, тъй като се стремяха да избегнат митата на Тръмп.

Въпреки пандемията от коронавирус, която силно влияе върху тенденциите за 2020 г. Америка все още внася повече стоки, отколкото изнася.

Сблъсъци с Китай

На 2 декември 2016 г. Тръмп (тогава избран президент) предприе изключително необичайна стъпка да говори директно с президента на Тайван - скъсвайки с прецедента, създаден през 1979 г., когато официалните отношения бяха прекъснати. Кари Грейси, тогавашният редактор на BBC за Китай, прогнозира, че този ход ще предизвика "тревога и гняв" в Пекин, който вижда Тайван като провинция на Китай, а не като независима държава.

След този ход отношенията между големите геополитически съперници действително достигнаха най-ниската си точка от години.

САЩ раздразниха Китай, като обявиха териториалните му претенции в Южнокитайско море за незаконни, налагайки мита върху стоките му, забранявайки изтеглянето на популярните приложения TikTok и WeChat и поставяйки в черния списък китайския телекомуникационен гигант Huawei заради заплаха за националната сигурност.

Почти война с Иран

"Иран ще носи пълна отговорност за загубени животи или претърпени щети в някое от нашите съоръжения. Те ще платят много ГОЛЯМА ЦЕНА! Това не е предупреждение, това е заплаха. Честита Нова Година!", написа Тръмп в новогодишната нощ, 2019 г.

Дни по-късно, за световен шок, САЩ причиниха смъртта на Касем Сюлеймани, най-могъщият генерал на Иран, и човекът, който оглавяваше военните операции в Близкия изток. Иран отвърна, изстрелвайки повече от дузина балистични ракети по две американски бази в Ирак. Повече от 100 американски войници бяха ранени, а анализаторите смяха, че страните са на ръба на войната.

Нямаше война, но все пак загинаха невинни цивилни: само часове след ракетните удари над Иран, военните му погрешка свалиха украински пътнически самолет, убивайки всички 176 души на борда.

Как се стигна до това? Поредица от взаимни грешки, направени на фона на недоверие.

САЩ и Иран са в конфликт от 1979 г., когато подкрепеният от Иран шах беше свален и 52 американци бяха взети като заложници в посолството на САЩ. През май 2018 г. Тръмп засили напрежението, като се отказа от ядреното споразумение от 2015 г., съгласно което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на икономическите санкции. След това САЩ въведоха това, което Белият дом нарече "най-строгият режим на санкции, налаган някога" - предназначен да принуди лидерите на Иран да сключат нова сделка.

Техеран отказа да се огъне. Санкциите доведоха икономиката на Иран до тежка рецесия и до октомври 2019 г. цената на храната в страната нарасна с 61% на годишна база, а цената на тютюна с 80%.

Макар че кризата с коронавируса погълна политическото внимание и в двете засегнати държави, дипломатическите им канали остават малко, а точките на възпламеняване многобройни.