Икономическата активност в САЩ достигна 20-месечен връх

Това показват данните от последното проучване на IHS Markit

18:35 | 23 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата активността в САЩ нараства през октомври с най-силните си темпове от февруари 2019 г., а бизнес очакванията се повишават до над двегодишен връх, подчертавайки солидна инерция за възстановяване в началото на четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от IHS Markit, се увеличава от 54,3 до 55,5 пункта. Така  показателят остава над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Икономическата активност

Икономическата активност в САЩ нараства за разлика от тази в Европа и Япония. Графика: Bloomberg

„Изглежда, че американската икономика започна четвъртото тримесечие на силна основа“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

„По-обнадеждаващо е, че бизнес оптимизмът се повиши, което показва, че компаниите стават все по-позитивни по отношение на перспективите за следващата година, по-нататъшното облекчаване на свързаните с вируса ограничения върху бизнеса, по-голяма сигурност след изборите и надежди за повече фискални стимули“.

Измерителят на очакванията за  бъдещата активност нараства до най-високото си ниво от май 2018 г. насам.

PMI за сектора на услугите  се повишава до 56 пункта през октомври, а показателят за активността в промишлеността нарасна до 53,3 пункта, отчитайки четвърти пореден месец на разширяване и най-високото си ниво от януари 2019 г.

Въпреки по-бързото разширяване на активността като цяло, показателите за растеж на заетостта са умерени както при доставчиците на услуги, така и при производителите