В навечерието на последния президентски дебат в САЩ Обама и Тръмп заформиха отделен дуел

Бившият президент на САЩ ще води кампанията на Демократическата партия във Флорида

08:50 | 22 октомври 2020
Обновен: 09:20 | 22 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Бившият президент на САЩ Барак Обама
Бившият президент на САЩ Барак Обама

Бившият президент на САЩ Барак Обама ще води кампания на Демократите във Флорида в събота и през следващата седмица. Обама проведе първия си личен митинг за номинирания от Демократическата партия Джо Байдън. А Министерството на вътрешната сигурност стартира уебсайт за борба с чуждестранните усилия за намеса на изборите, предава Bloomberg.

Остават 13 дни до изборите и 54 дни до заседанието на Избирателната колегия, а Байдън все още има преднина в националните анкети. Американците гласуват предсрочно с рекордни темпове тази година, като 42 милиона вече са гласували както по пощата, така и лично.

Какво каза Oбама?

Обама ще се бори за Байдън в Маями в събота и в Орландо през следващата седмица, заявиха източници. Пътуванията до Флорида следват първото му лично участие в кампанията в сряда във Филаделфия. Той беше домакин на разговор с чернокожи мъже, последван от митинг пред Lincoln Financial Field.

В речта си Обама, който остава една от най-популярните фигури на Демократическата партия, критикува лидерството на Тръмп.

„Доналд Тръмп няма да ни защити. Едва може да предприеме основните стъпки, за да защити себе си“.

Бившият президент на САЩ също така отправи молба към избирателите да използват изборите през ноември като инструмент за отхвърляне на Тръмп и неговата администрация.

"Ние не само ще изберем Джо Байдън и Камала Харис, но също така няма да оставим съмнение за това, с какво се отличава тази страна, която обичаме", каза Обама по време на митинга във Филаделфия.

„Няма да оставим никакво съмнение относно това кои сме, като хора и ценностите и идеалите, които приемаме.“

Кампанията на Байдън използва Обама в последните дни преди изборите, за да привлече още по-голяма подкрепа особено сред по-младите и цветнокожите. В речта си в сряда Обама изрази сериозна критика към управлението на Тръмп особено по отношение на справянето му с пандемията. Бившият президент на САЩ нарече настоящия "луд чичо" и разкритикува нецензурния му език.

"Той насърчават другите хора да бъдат жестоки. И расистки. И това заличава смисъла на нашето общество. Това поведение има значение. Характерът има значение".

Споменавайки статия от Ню Йорк Таймс тази седмица, в която се твърди, че Тръмп има банкова сметка в Китай, Обама попита: „Можете ли да си представите аз да имах тайна китайска банкова сметка, когато се кандидатирах за преизбиране? Не мислите ли, че Fox News щяха да са малко притеснени от това?“

В Северна Каролина президентът Тръмп заяви, че Обама е бил в грешка по отношение на резултатите от изборите през 2016 г.

Какво каза Тръмп?

Тръмп насочи по-голямата част от критиките си по време на митинга си в Гастония в сряда вечерта към конкурента си за Белия дом. Той каза, че гласоподавателите трябва да избират между "супер възстановяването на Тръмп" или "стръмната депресия на Байдън", предаде BBC.

От своя страна Байдън отсъства от публичните изяви цяла седмица, подготвяйки се за финалния президентски дебат в четвъртък вечерта в Нешвил, Тенеси.

Действащият президент се подигра на предшественика си Обама по отношение на крайния резултат от изборите през 2016.

"Няма човек, който да води кампании по-силно за отвратителната Хилари Клинтън от Обама, нали? Мисля, че единственият по-нещастен от Хилари тази нощ беше Барак Хюсеин Обама."

Защита от международна намеса

В същото време Министерството на вътрешната сигурност засили усилията си за борба с чуждата намеса в изборите на 3 ноември с нов уебсайт, който разкрива дезинформацията.

От Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, очертаха често срещаните слухове, свързани с предизборните, изборните дни и следизборните процеси.

Като пример от Агенцията цитираха невярното твърдение, че злонамерените участници могат лесно да повлияят на изборите, като отпечатват и изпращат бюлетини по пощата, като отбелязаха, че местните избирателни служби разполагат със сложни мерки за сигурност за откриване на злонамерена дейност.

Уебсайтът „Контрол на слуховете“ е последното усилие на американската разузнавателна общност за борба с чуждестранната намеса в изборите. През септември ФБР пусна филм, за да предупреди американците за чуждестранни шпионски заплахи.

„Сега сме в последния участък от изборите и десетки милиони гласоподаватели вече гласуваха без чужда намеса“, заяви директорът на Агенцията Кристофър Кребс и добави, че „дните и седмиците непосредствено преди и след изборния ден са идеален момент за противниците да започнат усилия, целящи да подкопаят доверието в целостта на изборния процес".

Джон Ратклиф, директор на националното разузнаване, заяви, че както Иран, така и Русия са получили информация за регистрация на избиратели и че Техеран вече я използва за изпращане на заплашителни имейли към избиратели на демократите. 

„Не можем да допуснем заплашване или намеса, било то чуждестранни или местни, които да заглушат гласовете на избирателите и да им отнемат това право“, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси в съвместно изявление с председателя на Комисията по разузнаването към Камарата Адам Шиф.