Какво ще е отражението на президентските избори в САЩ върху петролните пазари?

Несигурността около това кой ще спечели президентските избори на 3 ноември е нарастваща тревога за трейдърите

20:00 | 16 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Пазарът на петрол е ангажиран от месеци с опасенията около по-слабото търсене заради коронавирусните рестрикции, но президентските избори в САЩ все повече заемат централно място, докато трейдърите преценяват сценариите за победа и потенциалното им отражение върху енергийния сектор, пише MarketWatch.

Търсенето се увеличи след достигнатите ниски нива през второто тримесечие, но “светът все още потребява по-малко петрол, отколкото в началото на 2019 г.”, заяви Роб Тумел от Tortoise. “Повечето експерти смятат, че глобалното потребление няма да се завърне на нивата от 2019 г. до 2022 г.”, посочва той, като добавя, че трейдърите “следят отблизо възраждането на коронавирусната пандемия, за да решат дали глобалното търсене ще се възстанови”.

Междувременно несигурността около това кой ще спечели президентските избори на 3 ноември е нарастваща тревога, имайки се предвид контрастиращите гледни точки на кандидатите по отношение на енергийната политика.

“Потенциална нова администрация може да повлияе на цените на петрола чрез промени в сондажните регулации, политическа подкрепа за електрически превозни средства или различен подход към външната политика”, коментира Стейси Морис, Alerian.

Победа на президента Доналд Тръмп ще “доведе до повече от същото и ще бъде по-приятелска” за петрола и природния газ, смята Морис. Администрация на републиканците ще значи „разхлабване на регулациите за индустрията и ускоряване на процеса на издаване на разрешителни за нова инфраструктура“, очаква той.

Тръмп е известен с опровергаването на идеята за глобалното затопляне. Той предприе стъпки, за да увеличи американската енергийна независимост и облекчи регулаторните препятствия на пазара.

Ако кандидатът на демократите Джо Байдън спечели вота, това би могло да значи налагането на повече рестрикции на енергийните пазари.

“Насрещните ветрове срещу американските петролни и газови производители ще се усилят допълнително” в случай, че Байдън спечели изборите, написаха стратези на Goldman Sachs по-рано през октомври.

Изказванията на Байдън предполагат, че неговата администрация може да въведе регулации, които да увеличат производствената цена на шистовия петрол и да ограничат федералните разрешения за сондиране, посочват анализатори на Goldman Sachs.

“Победа на Байдън може да бъде посрещната първоначално със спад в цените на петрола, докато пазарите очакват той да действа, вероятно налагайки забрана за фракинг в държавни земи и премахвайки санкциите срещу Иран”, посочи Тумел. Иран е дом на едни от най-големите установени петролни запаси. По-рано този месец администрацията на Тръмп обяви нови санкции срещу основни ирански банки и други организации в опит да ограничи ядрените амбиции на страната.

“Неясен изход от изборите може да има негативно отражение за цените на петрола в краткосрочен план, защото пазарите не обичат несигурността”, посочва Морис.

“Ако цените на фючърсите върху петрола се понижат до под 30 долара в резултат на оспорвани избори или победа на Байдън, това ще представлява добра възможност за купуване”, посочва Тумел. Признаците на силно икономическо възстановяване могат да доведат до ръст на цените, а ако те преминат границата от 60 долара за барел, тогава “печалбите трябва да се приберат”, тъй като на пазара има достатъчно петрол, обяснява експертът.