Повечето инвеститори в САЩ обмислят промени в портфолиото си преди изборите

Трейдърите са по-оптимистични за икономиката, което, според експерти, е причина за диверсификация извън технологичния сектор

16:41 | 21 октомври 2020
Обновен: 16:42 | 21 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg

Близо две трети от американските инвеститори, участвали в изследване на UBS, посочват, че обмислят промени в портфолиото си на фона на предстоящите президентски избори в САЩ, съобщава Bloomberg.

“Делът на инвеститорите, които обмислят промяна преди изборите - според изследването, включващо 900 инвестироти в САЩ с инвестиционни активи на стойност поне 1 млн. долара и 500 собственици на компании, е значително по-голям, отколкото преди четири години”, посочва Джеф Скот от UBS Global Wealth Management.

В допълнение 55-процентен дял от анкетираните посочват, че планират да въведат повече промени след президентските избори.

Половината от инвеститорите смятат, че Байдън ще спечели надпреварата, докато останалата половина от тях залагат на втори мандат на Тръмп.

Изследването е проведено между края на септември и средата на октомври.

Разбира се, паниката или предположенията коя страна ще спечели невинаги са действали в полза на инвеститорите, като мнозина от тях пропуснаха силното рали след изборите през 2016 г.

“Изборите добавят огромна доза несигурност, която кара инвеститорите да приемат по-балансиран подход към портфолиата си”, коментира Ричард Бернщайн, ръководител на Richard Bernstein Advisors.

В онлайн разговор с клиенти той очерта останалите източници на несигурност, включително коронакризата и последствията от отговора на властите към пандемията. Паричното предлагане е най-голямото в историята - с около една до две трети по-високо от 70-те години на миналия век, когато инфлацията опустоши икономиката, а чужденците сега са нетни продавачи на американски ценни книжа за разлика от миналото, когато САЩ разчитаха на чуждестранните покупки, за да финансират възстановяването и растежа.

Ако тенценцията се запази, САЩ ще трябва да избират между две опции: увеличаване на данъците за самофинансиране или ще се наложи Федералният резерв да започне да изкупува облигации, което ще отслаби долара във времето.

“Ако демократите спечелят, ще има повече данъци и по-малко загуби за долара. Ако републиканците победят, ще последват повече загуби за долара и по-малко данъци”, коментира Бернщайн. “Не мисля, че финансовите съветници са обмислили това”, добавя той.

Според Бернщайн несигурността изисква твърд подход. Той предпочита комбинация от дефанзивни сектори като здравния и потребителския; циклични сектори като енергийния, минния и транспортния, както и златото.

Въпреки тревогите относно изборите изследването на UBS открива повече оптимизъм. Около 62% от инвеститорите в изследването посочват изборите в САЩ като тяхна основна тревога, надвишавайки дори притесненията около коронавируса, като повечето от инвеститорите са по-оптимистични за фондовия пазар и икономиката, отколкото през второто тримесечие.

За имащите перспектива от една до две години заради този оптимизъм Бернщайн вижда малко причини, заради които да инвестира в известните пет технологични гиганти - Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Alphabet

“Ако сте поне малко оптимистични относно глобалната икономика и печалбите, вие трябва да помислите отвъд тези пет технологични компании и да диверсифицирате извън технологиите”, заяви Барнщейн.

За него тази диверсификация включва най-вече компаниите с малки до средни капитализации на развиващите се пазари. Сред инвеститорите, до които UBS се допита, здравният сектор също се нарежда като сектор, в който мнозина обмислят инвестиции през следващите шест месеца, заедно с 5G и зелената икономика.