Тръмп срещу Байдън: Отделно телевизионно дуелиране, вместо дебат

Предстои едно от най-странните предизборни съревнования по време на президентската кампания в САЩ

16:33 | 15 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отказът на президента Доналд Тръмп да участва във виртуален дебат с кандидата на демократите Джо Байдън, след  заразяването му с коронавирус, създаде едно от странните публични участия по време на предизборната кампанията  - две кметства, всяка с участието на кандидат, пред различни аудитории в различни градове по същото време, съобщава Bloomberg.

Едновременните едночасови събития с начало 20:00 ч. нюйоркско време с Тръмп по NBC и Байдън по ABC - заплашват да разкъсат телевизионната аудитория, което може да затрудни способността на кандидатите да предадат своите послания на по-широка публика

Вместо да дебатират  по теми като пандемията от коронавирус, икономиката и здравеопазването, форматът в кметството обикновено предоставя на кандидатите по-малка възможност за спор по различните позиции.

Тръмп се отказа да участва в първоначално планирания дебат за четвъртък. Предизборната кампанията отхвърля преработените предложения на надпартийната Комисия по президентските дебати, на база на които кандидатите трябваше да се явят дистанционно вследствие на хоспитализацията на Тръмп. От кампанията на Тръмп заявиха, че президентът и неговите помощници, редица от които също са положили тестове за коронавирус, не представляват риск за здравето на останалите присъстващи.

С 19 дни до изборите вече се провежда предсрочно гласуване в двадесет и четири щати.

Пандемията, която взе над 216 000 жертви в САЩ и зарази милиони, със сигурност ще бъде водеща тема сред въпросите на орисъстващите, насочени към всеки от кандидатите.

Според 66% от регистрираните гласоподаватели американският президент не е предприел необходими мерки срещу вируса, сочи проучване на Washington Post-ABC News, публикувано през уикенда. Байдън „закопава“ Тръмп заради нехайния подход на 45-тия президент към пандемията.

През последните дни Тръмп омаловажи заплахата от вируса, като посочи за ефикасен лек експериментално лечение с антитела, на което е бил подложен по време на хоспитализация и като същевременно разкритикува мерките за социално отдалечаване, препоръчани от демократите, които според него са донесли повече вреда, отколкото полза.

И двамата кандидати вероятно ще се изправят пред въпроси относно Върховния съд.

Тръмп и други републиканци притискат Байдън, който все още не е заявил позицията си за учвеличаване броя на върховни съдии, идея, която среща подкрепа сред прогресивните политици. Според този сегмент това е единственият начин да си възвърнат мнозинството, тъй като консерваторите са напът да заемат шест от настоящите девет места във Върховния съд.

След седмици, пренебрегвайки въпроса, Байдън каза в понеделник, че "не е фен на подобна идея", но все остави отворена възможността за подобно увеличение. Тръмп твърди, че отказът на Байдън да отговори е доказателство, че бившият вицепрезидент е марионетка на Демократическата партия.