Обратното броене до изборите в САЩ е тест за оптимистите на развиващите се пазари

Няколко събития тази седмица ще отклонят вниманието на трейдърите от президентската надпревара

22:01 | 19 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ралито на развиващите се пазари показва признаци на отслабване, тъй като инвеститорите се въздържат от големите залози в двете финални седмици на предизборната кампания в САЩ, пише Bloomberg.

Въпреки че кандидатът на демократите Джо Байдън увеличава преднината си пред Доналд Тръмп в предварителните изследвания, скорошно проучване на Bank of America показа, че фонд мениджърите очакват изхода от вота да бъде оспорван, като се подготвят за огромна волатилност на пазарите.

Нарастващите шансове демократите да поемат контрола над Белия дом и Сената насърчават очакванията за по-слаб долар и ръстове при активите на развиващите се пазари, но този “удобен консенсус” на пазара може да се разпадне, ако се окаже, че социологическите проучвания грешат, посочват от Fidelity International.

“Очакваме пазарите да останат нестабилни на фона на изборите в САЩ, като ликвидността вероятно ще намалява с всеки ден, с който се приближаваме до 3 ноември”, заяви Пол Гриър от Fidelity International.

Основният фокус на инвеститорите ще бъде финалният президентски дебат между Тръмп и Байдън в четвъртък, но няколко събития в други страни ще отклонят вниманието на трейдърите от президентските избори в САЩ.

Очаква се Турската централна банка да увеличи отново основните лихвени проценти до 11,75% в рамките на заседанието си тази седмица, след като изненадващо премина към такъв ход през септември.

Мнозинството от икономисти очакват централната банка на Русия да запази непроменени основните си лихвени проценти в петък, но според Bloomberg Economics има вероятност за 0,25-процентен ръст.

Унгарската централна банка вероятно също ще запази основните си лихви непроменени в рамките на заседанието си този вторник въпреки отслабването на форинта.

Централната банка на Украйна ще представи решението си за основните лихви в четвъртък на фона на нарастващата несигурност около нейната независимост и взаимодействието ѝ с Международния валутен фонд. Броят на случаите на заразени с коронавирус се ускорява значително в страната.

Централните банки на Израел, Шри Ланка, Намибия и Уганда също ще заседават тази седмица.

По отношение на данните - числата за брутния вътрешен продукт на Китай през третото тримесечие показаха, че икономическото възстановяване продължава да набира скорост. Втората по големина икономика в света нараства с 4,9% през третото тримесечие на годишна база, стана ясно от данните, публикувани от Пекин в понделник. Това е под очакванията на икономистите, но над темпа на експанзия от 3,2% през второто тримесечие.

Очаква се Китай да запази немроменени основните си лихви във вторник, след като инжектира още ликвидност в системата миналата седмица чрез механизъм за средносрочно кредитиране.

Показателите за акциите, валутите и облигациите на развиващите се пазари отбелязаха слаби изменения през петте дни до петък, следвайки 2-седмичното рали, тъй като забавянето на новите стимули в САЩ и негативните новини около някои кандидати за ваксина срещу Covid-19 ограничиха риск апетита.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви краен сток до вторник за постигане на прогрес около стимулите с Белия дом след продължителни разговори през уикенда с финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин.