Между данъците и стимулите: Тръмп или Байдън е по-добър избор за Wall Street

Инвеститорите оценяват плановете на двамата кандидат-президенти и отражението им върху пазара

14:00 | 11 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg
Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Ето три неща, които инвеститорите не знаят за президентските избори в САЩ - кой ще спечели, кой избор ще е най-добър за отчетите на компаниите, кой кандидат предпочита пазарът, пише Джеймс Макинтош за The Wall Street Journal. 

Към момента акциите не се движат така отчетливо спрямо изследванията за предидентските избори, подобно на 2016 г., което предполага, че инвестоторите не са сигурни в отговорите на тези въпроси. По-лошото е, че през 2016 г., когато инвеститорите бяха сигурни кой избор ще е най-добър за акциите, те се оказаха изцяло сгрешили. 

За да се обърне внимание на преблема, трябва да се имат предвид два факотора, които пазарът харесва и разбира - данъчните намаления и стимулите. 

Президентът Доналд Тръмп работи в посока намаляване на данъците, докато кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън работи за увеличаването им. Междувременно обаче демократите настояват за по-голям пакет от стимули, отколкото Белият дом е готов да подкрепи, а Тръмп изпрати разнопосочни съобщения по въпроса през тази седмица. Демократите обаче все пак са по-склонни да похарчат повече през следващите четири години, отколкото Тръмп. 

Балансирането между двата фактора не е лесно за пазара. Инвеститорите трябва да преценят дали S&P 500 ще се повиши повече на фона на силно икономическо възстановяване и по-високи корпоративни данъци, или с по-слаба икономика и по-ниски данъци. Влиянието няма да е факт само по отношение на приходите на компаниите, то ще стане ясно по различно време. Данъците имат дългосрочен ефект върху отчетите на компаниите, докато ефектът от стимулите е далеч по-незабавен. 

Поглеждайки към пазарите, ситуацията се изяснява. Лидерите на пазара - технологичните акции и акциите на растеж, изглеждат като по-вероятните губещи от данъчните реформи на Байдън. Финансово и икономически чувствителните циклични акции, като тези на индустриалните компании, ще са най-големите победители от стимулите. 

Същото е и по отношение на времето. Акциите на растеж обикновено се справят по-добре, когато има фактори, които им помагат в дългосрочен план, като данъчните намаления. Ниско оценените акции - които включват икономически чувствителните в момента, се възползват от краткосрочната подкрепа, като правителствените стимули. 

“Очаквам, че ефектът от данъчния план на Байдън върху технологичните компании може да е достатъчно мощен, че да доведе до спадове на целия пазар, въпреки че по-голяма част от акциите поскъпват благодарение на надеждите за повече разходи, които да насърчат икономиката”, пише Макинтош в анализа си. 

Като доказателство той посочва случилото се на пазара миналия петък, когато Тръмп беше диагностициран с коронавирус, и това доведе до спадове на Wall Street заради повишената несигурност. След това обаче последва рязко възстановяване, тъй като трейдърите заложиха, че слабите данни от пазара на труда могат да увеличат шансовете за стимули. Почти две трети от акциите в индекса S&P 500 поскъпнаха в края на миналата седмица, но забубите в технологичния сектор бяха достатъчни за понижението му.