Преговорите за нов пакет от стимули в САЩ са прекратени

Американският президент заяви, че преговорите ще бъдат възобновени, след като спечели изборите през ноември

08:57 | 7 октомври 2020
Обновен: 09:08 | 7 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че прекратява преговорите по законопроекта за помощ на икономиката от пандемията с Covid-19 и ще възобнови преговорите едва след изборите, предава BBC.

Президентът Тръмп очаква, че ще спечели изборите през следващия месец и ще приеме законопроект след това. Американските акции се сринаха след обявяването на новината. 

S&P 500

S&P 500 се срина от дневния си връх и бързо отчете спад на сесията. Графика: Bloomberg

Бюджетните преговори между председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и министъра на финансите Стивън Мнучин започнаха през юли.
Малко след като новината стана публично достояние, номинираният за кандидат-президент на Демократическата партия Джо Байдън заяви, че Тръмп е "обърнал гръб" на американския народ.

„Не се заблуждавайте: ако сте без работа, ако бизнесът ви е затворен, ако училището на детето ви е затворено, ако виждате съкращения на работни места във вашата общност, Доналд Тръмп днес реши, че нищо от това няма значение за него ", посочи Джо Байдън в изявление.

Американският президент, който в момента се лекува за Covid-19, контрира изказването на опонента си: „Лудата Нанси Пелоси и радикалните леви демократи просто си играят„ игрички“с отчаяно необходимия пакет от стимули. Те просто искаха да се погрижат за провалилите се, управлявани от демократите, градове и щати. Те никога не са искали да помагат на работещите и никога няма да го направят!"

Президентът Тръмп заяви, че е инструктирал лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл да съсредоточи усилията си върху потвърждаването на номинацията за върховен съдя на Ейми Кони Барет.

Мич Макконъл по-късно заяви пред журналисти, че подкрепя хода на президента, защото смята, че сделката с демократите изглежда твърде трудна за постигане. "Трябва да се концентрираме върху постижимото", добави още Макконъл

Законодателите от двете партии се надяваха да прокарат поредния пакет от стимули в помощ на икономиката преди изборите на 3 ноември, но туитът на Доналд Тръмп рязко прекрати амбициите им.

Всичко това се случва на фона на нарастване на случаите на коронавирусни инфекции в няколко части на страната, сред служителите на Белия дом и републиканските сенатори. През изминалите дни положителни проби дадоха и едни най-високопоставените служители в Пентагона

Кой е виновен?

В една твърде позната история за бипартийната безизходица във Вашингтон, както републиканците, така и демократите отказаха да направят достатъчно компромиси, за да постигнат консенсус. 

Белият дом заяви, че ще подкрепи пакета от стимули до 1,6 трилиона долара, но обвини Нанси Пелоси за безизходицата, тъй като председателят на долната камара на Конгреса настоявала за далеч по-щедра сума. 

Миналата седмица Камарата на представителите прие законопроект на стойност 2,2 трилиона долара, въпреки че този пакет нямаше реален шанс да бъде одобрен в контролирания от републиканците Сенат. Лидерът на Сената беше посочил, че няма да подкрепи никакво законодателство с цена над 2 трилиона долара.

Доналд Тръмп с неухота предложи 250 млрд. долара финансиране за държавни и местни правителства, като Пелоси отново държеше да се отпусне по-щедра субсидия - повече от 400 млрд. долара. Републиканците я обвиниха, че просто търси спасителна помощ за управляваните от демократите щати, изправени пред бюджетни проблеми, произтичащи от пандемията.

Миналата седмица Белият дом заяви, че подкрепя обезщетение за безработица от пандемия по 400 долара на седмица, но демократите искаха 600 долара.

Каква е икономическата ситуация в САЩ?

Анализаторите предупредиха, че икономическото възстановяване рискува да се забави без допълнителна фискална помощ. Докато САЩ си възвърнаха около половината от загубените работни места през март и април, над 10 милиона души продължават да са безработни.

В изявление гуверньорът на Фед Джером Пауъл предупреди за "трагични" последици, ако политиците не направят достатъчно, като темпът на напредък  ще се забави допълнително.

"Икономическото разширяване все още далеч не е завършило", заяви Пауъл. "Дори ако политическите действия в крайна сметка се окажат по-големи от необходимите, те няма да отидат на вятъра."

Неочакваното съобщение на Доналд Тръмп идва в момент, когато много от индивидуалните субсидии, одобрени преди това от Конгреса, вече са изчерпани. Новият Конгрес ще бъде свикан едва през януари след изборите през ноември.

Какъв беше отговорът на Пелоси?

Пелоси обвини Тръмп, че "поставя себе си на първо място за сметка на страната".

"Той показва своето презрение към науката, пренебрежение към нашите герои ... и отказва да сложи пари в джобовете на работещите, освен ако името му не бъде поставено на чека", заяви председателят на Камарата на представителите.

"Очевидно Белият дом е в пълен безпорядък", добави още тя и призова високопоставените длъжностни лица в администрацията на Тръмп да се вслушат в съветите  на Джером Пауъл.