Вторият президентски дебат е отменен, но публичните изяви на Тръмп продължават

Третият и последен дебат, насрочен за 22 октомври в Нешвил, щата Тенеси, към този момент все още ще се състои

10:30 | 10 октомври 2020
Обновен: 10:57 | 10 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вторият президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън е официално отменен, потвърди в петък Комисията по президентските дебати. В същото време президентът Тръмп насрочи провеждането на първите си публични изяви, откакто беше диагностициран с Covid-19, предава Guaradian.

Решението на надпартийната комисия дойде на фона публично несъгласие между двамата кандидати относно формата на дебата. По-рано комисията обяви, че дебатът ще се проведе „виртуално“ поради диагнозата на Тръмп. Той обаче заяви, че отказва да участва във виртуално събитие, докато Байдън се застъпи за виртуралната форма от съображения за безопасност.

Комисията обаче заяви, че няма да отмени решението си, като се позова на многобройните мерки за предпазливост и опасения за здравето, особено след като на втория дебат трябваше да включва въпроси от публиката

„Вече е очевидно, че на 15 октомври няма да има дебат и ще насочим вниманието си към подготовката за финалния президентски дебат, насрочен за 22 октомври“, се посочва в изявление на комисията.

Третият и последен дебат, насрочен за 22 октомври в Нешвил, щата Тенеси, към този момент все още ще се състои.

Решението на комисията дойде, след като Тръмп обяви първите си публични изяви, включително реч в Белия дом през днешния ден и предизборен митинг във Флорида във вдругиден, въпреки че той потенциално е все още вирусоносител.

На събитието в Белия дом Тръмп ще обсъди „закона и реда“ и се очаква да направи обърщение към насъбралата се тълпа от балкона на Белия дом.

Лекарят на Белия дом Шон Конли заяви в четвъртък в прессъобщение, че „въз основа на траекторията на усъвършенстваната диагностика, която екипът провежда, очаквам напълно безопасното връщане на президента към публични ангажименти днес" - това са само осем дни, след като Тръмп даде положителна проба за коронавирус миналия петък.

Първоначално Тръмп беше обявил плановете си  да проведе днес митинг в негова подкрепа. "Мисля, че ще се опитам да направя митинг в събота вечер, ако можем, ако имаме достатъчно време да го организираме", заяви Тръмп в четвъртък. Събитието така и няма да се проведе.

По информация на местно здравно лице в Тълса, щата Оклахома, поне един митинг на Тръмп в града е довел до увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. Повечето привърженици на последните събития на Тръмп не се съобразиха с маските и мерките за социално дистанциране.

Докато Тръмп участва в интервюта в продължение на часове с консервативни интервюиращи, измина малко повече от седмица, откакто беше обявена диагнозата му. Медицински експерти изразиха опасения, че тъй като Белият дом отказва да покаже резултатите от рентгеновите снимки на гръдния му кош и сканирането на белите му дробове, обществото няма представа дали президентът се е възстановил напълно от вируса.

Тръмп избягва въпроси дали е дал отрицателен тест за коронавирус. В първото си дистанционно интервю след поставянето на диагнозата Тръмп заяви, че се чувства "много добре и много силно", но за пореден път отказа да отговори на въпрос за последните си резултати от теста.

„Не знам цифри или нещо друго, но бях повторно тестван и съм на дъното на скалата или пък съм изцяло излекуван“, заяви американският президент.

Дистанционното интервю, което беше рекламирано като „медицински преглед“, но не включваше никакъв тест или медицински анализ, беше проведено от Марк Сийгъл, лекар и сътрудник на Fox News, който преди това многократно омаловажаваше опасността от коронавируса.

Присъстващите на митинга в понеделник в Санфорд, щата Флорида, ще бъдат помолени да подпишат декларации, признаващи рисковете на Covid-19 и освобождаващи от отговорност администрацията на Тръмп, гласи интернет страницата за регистрация на събитието.

Избухването на заразата сред висшите служители на Белия дом и военните лица  причини драматична ситуация в администрацията на Тръмп. Най-малко 20 души в имението на изпълнителната власт или работещи в района са дали положителни резултати за Covid-19 през последните дни.

В интервю от петък д-р Антъни Фаучи, експертът по инфекциозни болести в страната, заяви, че номинацията на съдия Ейми Кони Барет за Върховния съд на Южната морава на Белия дом в края на септември е било "събитие-супер разпространител“.

„Данните говорят сами за себе си. Имахме събитие-супер разпространител в Белия дом. Беше в ситуация, в която хората бяха претъпкани и не носеха маски ”, коментира Фаучи.

Най-малко седем души, присъствали на събитието от около 150 души, са дали положителен тест за вируса, включително американският сенатор Майк Лий; президентът на Университета на Нотр Дам, преподобният Джон Дженкинс; бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и бившият помощник на Тръмп Келиан Конуей.