САЩ преживяха най-странния дебат в кампанията за президентските избори

Тръмп и Байдън бяха интервюирани едновременно, но в отделни предавания

10:55 | 16 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: gettyimages
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: gettyimages

Накратко: разликата между Джо Байдън и Доналд Тръмп е следната - единият започва да говори, но всъщност никой не го забелязва, защото продължаваше  шоуто с въпроси Jeopardy, а изведнъж Джо Байдън говори за електрически автомобили. Другият започва да говори ивсеки веднага забравя какво е имало по телевизията досега, защото Доналд Тръмп се впуска от един скандал в следващия, пише Investor.bg.  

В четвъртък вечерта можеше да се проследят тези и други различия на два отделни екрана, тъй като и двамата кандидати за президент бяха интервюирани едновременно в отделни тоукшоута. Първоначално 74-годишният Тръмп и 77-годишният Байдън трябваше да бъдат на една сцена. Заедно. Един до друг. Физически присъстващи на едно място.

Кой знае, може би техните гримьорни щяха да са една до друга, може би обкръжението на състезаващите се лагери дори щеше да си е махало. Хем можем да си представим всичко това, хем не съвсем. На фона на дълбоководните разломи, които разделят републиканците и демократите, е трудно да си представим съвместна поява при нормални обстоятелства. Никой не се нуждае от повторение на т. нар. телевизионен дуел от преди няколко седмици, в който Тръмп се заяждаше, а Байдън просто поклащаше глава. 

Но пък какви биха били нормалните обстоятелства в тези времена? В тази година изглежда нищо в САЩ вече не е нормално. Нито по отношение на пандемията, нито по отношение на историческата икономическа криза, нито що се отнася до дълбоко разделена държава 19 дни преди избори, които могат да завършат с хаос.

След като в началото на октомври Тръмп даде положителен тест за вируса и беше лекуван в болница, вторият телевизионен дебат трябваше да се проведе виртуално. Американският президент отказа.

Като алтернатива Байдън получи предложението да участва в т. нар. формат Тownhall по канала ABC, докато NBC обеща на Тръмп паралелно събитие. И така се получи, че двамата кандидати след това някак си се дуелираха на 600 километра един от друг. 

Околната среда

Три метра и половина. Толкова място имаше между водещата Савана Гутри (NBC News) и президента Тръмп в Pérez Art Museum в Маями. Всички зрители носят маски. В аудиторията, каза водещата в началото на едночасовия разпит, има демократи, републиканци и неопределени избиратели. Президентът се поти, публиката се поти - нищо чудно, защото в Маями е 38 градуса по Целзий, а едночасовото събитие, прекъснато от рекламни почивки, се провежда навън. Само водещата изглежда перфектно. 

Байдън е интервюиран в National Constitution Center във Филаделфия, мястото казва всичко. Бившият вицепрезидент иска да документира своята лоялност към конституцията. 90-минутното излъчване от ABC News е прекъсвано също с няколко рекламни паузи. Около дузина зрители, включително симпатизанти на демократите и републиканците, няколко гласували за Тръмп през 2016 г. Всички с много отстояние един от друг. Те задават въпросите. Модераторът Джордж Стефанопулос, който някога е работил за президента Бил Клинтън, понякога е критичен. От време на време се показва камбаната на свободата, която е звъняла, когато Декларацията за независимост е прочетена през 1776 година.

Най-силни моменти

Тръмп за първи път публично признава, че дължи 421 милиона долара, както по-рано съобщи New York Times. Той се опитва да омаловажи сумата („изключително ниска в сравнение с всичките ми активи“), но не отрича сумата сама по себе си.

При Байдън темата бе за външната политика. Марк Хофман, консерватор, гласувал Тръмп през 2016 г., пита дали президентът не е постигнал много във външната политика. „Малко“, признава Байдън, позовавайки се на последните споразумения между Израел и две държави от Персийския залив. Като цяло обаче САЩ били „по-изолирани“ от преди. Девизът на Тръмп „Америка на първо място“ се превръща в „Америка сама“, казва Байдън: „Съюзниците от НАТО се съмняват дали могат да разчитат на нас“.

В международно проучване Тръмп се нарежда в много страни зад авторитарните президенти на Русия и Китай, Путин и Си, припомни претендентът. “Тръмп си пише "любовни писма" със севернокорейския владетел”, оплака се Байдън. Зрителите можеше да си кажат: Байдън, който като вицепрезидент обичаше да прави външна политика, харесва дипломацията. Западът е важен за него. Но дали, ако стане президент, ще има време да води външна политика?

Най-слаби  моменти

За Тръмп бе например този, в който коментира въпрос от водещата със „сладко“. Или този, в който Тръмп се чувства дължен да коментира въпроса на Гатри с „браво“. Толкова за ежедневния сексизъм!

Дори след множество допълнителни въпроси Байдън не дава категоричен отговор дали като президент ще настоява за увеличаване на състава на Върховния съд. „Не бях фен на разширяването на съда“, а и днес не съм, казва Байдън.


Контекстът е ясен: На фона на очакваното ново назначение във Върховния съд, което се очаква да бъде заето от кандидата на Тръмп Ейми Кони Барет, шестима от деветте съдии ще бъдат консерватори. Вероятно за много години, може би дори десетилетия. Поради това отделните демократи флиртуват с „packing“, увеличаване на броя на съдиите. Байдън казва откровено, че не иска да отговори ясно на въпроса, защото не иска да отвлича вниманието от настоящия спорен процес за бързото назначаване на Барет.

Той критикува процеса, защото президентските избори вече на практика започнаха. Отговорът му зависел от начина, по който се обработва този процес. Байдън посочи, че може да се мисли и за реформа на назначаването на съдии за цял живот. Но и тук позицията му остана неясна. „Ако отхвърляте позицията ми, гласувате за Тръмп“, казва Байдън. Но какво е отношението му, в крайна сметка?

Емоции срещу съществена политика 

И така - предложен бе разрез на много теми, като коронакризата, данъците, пренаселените затвори, имигрантите, полицейското насилие, Върховният съд. Информативната добавена стойност беше по-скоро в нюансите и в това, което не беше казано. Така Тръмп за първи път реши, че може да предостави „мирно предаване на властта“ в случай на поражение. "Но аз не искам предаване, защото искам да спечеля", каза той след това.

Той почти се дистанцира от неонацистите, но половин изречение по-късно осъди „лявата тълпа, която изгаря нашите градове“. За пореден път за президента бе невъзможно да отдели едното от другото. 

Тръмп беше прикован и от водещата Савана Гутри за факта, че на практика никога не носи маска, въпреки че „може да бъде пример за цяла нация“. Гутри продължаваше упорито да задава въпроси, осъществявайки отличен телевизионен продукт и един от най-запомнящите се диалози през последните няколко седмици. Тъй като Тръмп не успя да даде правдоподобен и задоволителен отговор, вместо това той обърна внимание на нарастващите случаи в Европа и случая със заразените в кампанията на кандидата за вицепрезидент на Байдън Камала Харис. 

Контрастът с Байдън не би могъл да бъде по-силен. Последният се концентрира върху фактическата политика и тихо прошепваше своите планове от четири, пет и десет точки в студиото. Предимството на Байдън в предизборните проучвания се увеличи в последно време не само средно за страната, но и в оспорваните щати, които могат да решат изборите. 

Но като президент той също би бил изправен пред пандемия, която е напълно извън контрол в САЩ. Съединените щати ще преминат границата от осем милиона заразени този петък. Демократът избегна въпроса дали ще подкрепи блокиране в цялата страна, за да ограничи пандемията. Дори изискването за носене на маски в цялата страна би било трудно за изпълнение, призна Байдън. "Но ще отида при всеки губернатор, всеки кмет, всеки местен политик, така че те да направят задължително носенето на маска на закрито”.

Освен това той обеща да работи надпартийно. „Ние сме демокрация“, каза той, „имаме нужда от консенсус”. Точно в този момент контрастът с Тръмп не би могъл да бъде по-голям. 

Между другото, целият спектакъл не беше толкова лесен за проследяване. Например точно когато стана вълнуващо при Байдън, защото той се канеше да обясни как Конгресът ще одобри данък върху богатството, ABC изведнъж пусна реклама на паста за зъби.

Неволните промени в темите бяха изтощителни. Докато Тръмп беше попитан за QАnon (последователите на тази теория вярват, че президентът Доналд Тръмп води тайна борба за спасението на света от „дълбоката държава“ и глобална организация за трафик на деца, ръководена от педофили, сатанисти и канибали), Байдън изнесе лекция за зарядните станции за електромобилите. А ако някой зрител случайно би поискал да стане за сладолед или просто за да иде до тоалетната, внезапно биваше прикован към дивана от нова интересна реплика - дама в залата на Тръмп извика силно кум президента: „Имате толкова красива усмивка“. И това трябваше да се смели. 

Повече четете на сайта на Investor.bg