На САЩ ще им бъде трудно да детронират Google

Липсата на по-добра алтернатива и голямата база данни на компанията създават главоболия

13:34 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ако използвате интернет, Google е практически неизбежен. Това е най-очевидно в начина, по който търсим почти всичко онлайн - „Google“ вече е синоним на търсене.

Към тази доминация в търсенето сега се насочва Министерството на правосъдието на САЩ, което във вторник заведе иск срещу Google по едно от най-значимите антитръстови дела срещу технологична компания. Не е ясно с какви последици може да се сблъска технологичният гигант, но заместник-главният прокурор на САЩ Джефри Розен заяви по време на разговор с репортери, че „нищо не е извън масата“, предава CNN Business.

Но ако целта е задържането да се детронира Google, големият въпрос е: Ще има ли нещо на масата, което е достатъчно можно?

Цифрите са потресаващи: Google представлява повече от 92% от глобалния пазар на търсачки, според уебсайта за анализ StatCounter. Google Chrome контролира 66% от сърфирането в мрежата в света и почти три четвърти от смартфоните използват операционната система Android на Google.

Въпреки че Министерството на правосъдието направи първи ход към ограничаване на тази власт, всъщност това ще изисква безпрецедентни действия, за които няма ясен план.

Дали хората някога ще спрат да търсят чрез Google?

Статутът на Google като търсачка по подразбиране е една от централните точки в иска на  Министерството. То твърди, че Google харчи милиарди за споразумения с уеб браузъри, безжични оператори и производители на смартфони, за да гарантира, че търсенето ще остане в негово ръце.

Google казва, че практиката му да плаща, за да бъде поставен като браузър по подразбиране е „не по-различна“ от ходовете на други фирми да популяризират своите продукти, сравнявайки се с марка зърнени култури, която плаща супермаркетите, за да поставят кутиите й на определени рафтове.

Кент Уокър, старши вицепрезидент на Google по глобалните въпроси, оспори съдебния иск на Министерството на правосъдието като "дълбоко опорочен" в публикация в блог във вторник.

„Хората използват Google, защото са избрали, не защото са принудени или защото не могат да намерят алтернативи“, пише той.

Европейските регулатори бяха в челните редици на опитите за овладяване на Google, налагайки антитръстови глоби на обща стойност над 9 милиарда долара и принуждавайки компанията да позволи на потребителите на Android да изберат предпочитания от тях браузър и търсачка.

Изглежда, че това не работи - Google все още имаше около 93% дял от европейския пазар за търсене към септември 2020 г., според StatCounter.

„Европа определено е била лидерът в преследването на Google и са свършили добра работа с разследванията и жалбите си“, каза Сали Хъбард, директор на стратегията за прилагане в Института за отворени пазари и автор на предстоящата книга „Monopolies Suck“. Според нея обаче са необходими по-добри средства за защита.

Най-големият проблем е, че хората са толкова свикнали да използват Google, че повечето потребители не биха си направили труда да избират нещо друго, дори когато имат избор.

„Като се има предвид позицията, която Google има в момента, много потребители и телефонните компании може да продължат да се държат по същия начин. Мисля, че само да се отървем от договорите по подразбиране няма да е достатъчно“, каза Шарлот Слейман, директор на политиката за конкуренция в Public Knowledge.

Защо е толкова трудно да се направи нов Google?

Премахването на господството на една от най-големите световни компании, с пазарна капитализация над 1 трилион долара и практически неограничени ресурси, не би било лесно.

Друга причина, поради която Google е малко вероятно да отстъпи е липсата на жизнеспособна алтернатива и предизвикателството да създаде такава.

„Индексът на Google за търсене съдържа стотици милиарди уеб страници и е с размер над 100 000 000 гигабайта“, заявиха от министерството на правосъдието на САЩ. Според служителите на министерството разработването на общ индекс за търсене от този мащаб, както и на жизнеспособни алгоритми за търсене, ще изисква предварителна инвестиция от милиарди долари.

Последната компания, която се доближи до това бе Microsoft, която разполагаше с ресурси, за да се конкурира комфортно с Google. Но търсачката на Microsoft Bing, стартирана преди повече от десетилетие, не успя да привлече значителна аудитория. В момента Bing е на второ място след Google, но само с около 3% от световния пазар на търсачки, според StatCounter.

Какво може да направи правителството?

Една от най-големите силни страни на Google е огромната широчина на събраните данни, която е трудна за възпроизвеждане.

Пътищата напред за ограничаване на силата на търсене не са толкова ясни. Едно от предложенията е да се  намалим ролята на Google чрез специализирани за различни услуги търсачки. Правителството на САЩ може също така потенциално да последва европейския ход за предоставяне на потребителите възможността да избират своите търсачки по подразбиране.

Но предвид ограниченото въздействие, което тези мерки - и дори милиардите долари глоби - оказаха досега, няколко експерти призовават за по-агресивни действия.

В крайна сметка вероятно ще отнеме много повече усиля, за да се противодейства на Google отколкото за всяка друга компания в историята. И измислянето на коригиращи действия за поведението на Google - както в търсенето, така и в по-широк план - ще бъде много трудно, каза Слейман.

„Това продължава толкова дълго, че позволява на Google наистина да натрупа невероятно мощна позиция“, добави тя.