Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстов иск срещу Google

Жалбата бе подкрепена от 11 щатски прокурори

18:41 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстов иск срещу Google, обвинявайки най-голямата търсачка в света в злоупотреба с монополната си власт в най-значимите антитръстови действия срещу американска компания от повече от две десетилетия - а може би и век, предава Bloomberg.

Google контролира около 90% от пазара за онлайн търсене в САЩ. Жалбата е първата фаза на това, което се оформя като многостранна атака срещу Google, след като тя бе подкрепена от 11 щатски прокурори. Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън подготвя жалба срещу компанията заради поведението ѝ на пазара за дигитална реклама, където тя контролира голяма част от технологията, използвана от рекламодателите и издателите за покупка и продажба на реклами в мрежата.

Търсачката Google генерира по-голямата част от приходите на компанията и финансира разширяването ѝ с електронна поща, онлайн видео, софтуер за смартфони, карти, облачни технологии, автономни превозни средства и дисплейна реклама. Търсачката влияе върху съдбите на хиляди компании онлайн, които зависят от Google за достъпността си от потребителите.

Google завзе онлайн търсенето преди 20 години, защото алгоритъмът, който дава резултати, беше много по-добър от други, но също така разчиташе на изключителни споразумения и собствени продукти, като мобилната си операционна система Android, да бъде опцията за търсене по подразбиране за милиони потребители. Това ѝ дава непреодолимо предимство пред конкурентите, смятат критици.

Искът следва разследване от Министерството на правосъдието, което продължи повече от година и идва на фона на по-широк преглед над дейността на няколко технологични компании, които играят огромна роля в американската икономика и ежедневието на повечето американци.

Загубата за Google може да означава промени в начина, по който  компанията оперира части от своя бизнес, потенциално създавайки нови възможности за конкурентни компании. Един служител на правосъдието каза, че нищо не е извън масата, включително евентуално търсене на структурни промени в бизнеса на Google, предава The Wall Street Journal.

Победата за Google би могла да нанесе огромен удар върху цялостния контрол на Вашингтон върху големите технологични компании, като потенциално прекрати други разследвания и утвърди бизнес модела на Google. Подобен резултат обаче може да подтикне Конгреса да предприеме законодателни действия срещу компанията.