Неуспехът на ЕС да редуцира монопола на Google е поучителен урок за САЩ

Въпреки всички глоби и забрани от страна на европейските регулатори, Google все още притежава 97% пазарен дял в Европа

21:20 | 21 октомври 2020
Обновен: 21:23 | 21 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Магрете Вестагер, европейски комисар по конкуренцията. Снимка: Bloomberg
Магрете Вестагер, европейски комисар по конкуренцията. Снимка: Bloomberg

Google беше едва одраскана от трите антитръстови разследвания на Европейския съюз, които продължиха близо десетилетие и струваха на 27-те повече от 9 милиарда евро. Регулаторите все още се борят с антиконкурентното поведение - урок, от който САЩ могат да си изведат не малко поуки, пише в свой анализ Bloomberg

Преди три години ЕС наложи рекордна по това време глоба заедно със заповед, принуждаваща Google да спре да популялизира собствените си реклами за сметка на конкурентни. Година по-късно Google получи още по-голямо наказание и искане да спре да прокарва приложенията си за търсене в мобилните телефони с операционната система Android. Компанията беше глобена за трети път миналата година и продължава да бъде обект на внимателен контрол от страна ЕС.

Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията, заяви, че съжалява, че не е била достатъчно дръзка в решенията си  тогава, тъй като способността на технологични фирми като Google да се вмъкнат на нови пазари е огромна, което рефлектира и върху темповете им на растеж. Най-новият план на Вестагер е да  се изготви правова рамка, която да ограничи способността на голяма компания да насърчава собствените си продукти и да въоръжи регулаторите с нови правомощия, ускоряващи скоростта на действията им по защитата на конкуренцията, преди пазарът да бъде претоварен.

Смяната на политиката на ЕС към въвеждане на нови закони за намаляване влиянието на гиганти от Силициевата долина е доказателство, че антитръстовото европейско законодателство не може лесно да се справи с големите фирми на бързо развиващите се пазари. Гигантите осребряват огромни дивиденти от данните, които събират; репутацията, която изграждат сред потребителите; и видни подкани, които им помогат да изпреварят конкурентите си и да навлезат на нови пазари.

Бивш служител на антимонополен регулатор заяви миналия месец по отношение на европейското делото за дигиталните реклами, че той и колегите му "правят всичко възможно, но усилията им стигат до краен предел, тъй като законът не позволява повече“. По негови думи вече е „очевидно“, че Google е преодоляла бариерите на пазара.

Длъжностните лица умишлено бяха избрали да формулира неясно ограничителните заповеди, принуждаващи Google да предоставя равни рекламни условия конкурентите си, за да се избегнат грешките от по-ранното разследване срещу Microsoft.  Неправилно формулираната заповед накара Microsoft да премахне медийния софтуер от операционната система си Windows , който така или иначе не се инсталираше от нито един производител на компютри.

Google беше оставена свободена да реши как ще имплементира инструкциите на ЕС. Възползвайки се от тази свобода, компанията избра да продава на търг реклами за пазаруване, разпалвайки допълнително гнева на конкуренти, несъгласни с фактът, че трябва да плащат, за да спечелят от трафика.

Google създаде и екранна опция за избор на търсачка на новите телефони с Android, която към този момент все още не е генерирала много изтегляния на приложенията на конкуренти. По-малки пазарни съперници в мобилното търсене, като DuckDuckGo, отправиха молби към САЩ да не повторят „фундаментално дефектния“ антимонополен модел на ЕС, който така и не успя да създаде равни пазарни условия на фона 97-процентовия пазарен дял на Google в Европа, по данни на StatCounter.

Google все още не е дала коментар по отношение на антитръстовите дела в ЕС.

Но звеното за мобилно търсене на Alphabet настоява, че рекламните му услуги предоставят нужната информация на потребителите в мрежата. Тъй като регулаторите не очакваха появата на новите пазарни играчи като Amazon и eBay в онлайн пространството за търговия на дребно, ролята на Google в подпомогането на по-малките търговци набира все повече внимание, коментират от Google.

След глобата за Android през 2018 г. компанията твърди, че разследването на ЕС изцяло е пренебрегнало съперничеството й с Apple, изразяващо се в бизнес модел, който позволява софтуерът да се разпространява безплатно и широкият набор на устройства с Android, които остават съвместими помежду си поради правилата на компанията.

Досега Вестагер не е коментирала в детайли колко добре Google се подчинява на нейните заповеди. Еврокомисарят притежава способността да глоби компанията отново, ако се установи, че не отговаря на изискванията.

Крайният арбитър може да се окажат съдилищата на ЕС, където един съдия изрази скептицизъм относно аргументите на Google по време на изслушване през февруари. „Съвсем очевидно е, че компанията е популяризирала собствените си услуги и е понижила видимостта на други", заяви в съдебната зала съдия Колм Maк Иокейд, преди да предложи да се увеличи размера на глобата, която той определи като „ дребни пари в брой“ за компанията.

Сред присъстващите на изслушването бяха служители от Министерството на правосъдието на САЩ, които на 20 октомври заведоха антитръстово дело срещу Google, обвинявайки я в злоупотреба с пазарно влияние. Дело, което се оказа най-значимото антитръстово разследване срещу американска компания от повече от две десетилетия.