Bloomberg: Ползите от намаляването на ДДС са ограничени, а цената - огромна

В повечето случаи търговци и ресторантьори изобщо не пренасят мярката върху потребителите

11:13 | 26 юни 2020
Обновен: 11:13 | 26 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Много правителства в Европа смятат, че намаляването на данък добавена стойност ще помогне за рестартирането на икономиките след коронавирусната криза. Някои, включително Германия, вече намалиха данъците. Други, като Италия и Великобритания, сериозно обмислят възможността. Ползите от намаляването на ДДС обаче са ограничени, а цената на тази мярка - огромна, пише Фернандо Джулиано в анализ за Bloomberg. 

Ключовият въпрос по отношенеие на намаляването на данъците е кой печели от това. В случая с намаляването на ДДС търговците могат да пренесат облекчението към купувачите, понижавайки цените си, или могат да ги запазят непроменени и да приберат разликата. Изследвания показват, че по-често се случва второто, което не помага на политиците, използващи подобни съкращения като начин да насърчат възстановяването, водено от потребителите. 

Професор по икономика в Калифорнийския университет и анализатор в Бюджетната служба към Конгреса на САЩ изготвиха наскоро много подробно проучване за ДДС. Те разглеждат значителното намаляване на данъка (от 19.6% до 5.5%), въведено във Франция през 2009 г. след финансовата криза. 

Резултатите показват, че потребителите не са били основните печеливши от хода на правителството, а собствениците на ресторанти. Цените в храните в ресторантите се понижават с едва 1.4% през месеца след рязкото намаляване на ДДС, като не се свиват значително през следващите две години и половина. Изследователите установяват, че собствениците на ресторанти са прибрали 41% от икономическата печалба от намаленото ДДС, докато потребителите - едва 19%. Служителите в сектора са получили 25% от нея под формата на по-високи заплати, а останалите средства са разпределени между доставчиците. 

Междувременно обаче, след като френското правителство повиши ДДС отново през 2012 и 2014 г. над една трета от тежестта на мярката беше прехвърлена върху потребителите под формата на по-високи цени. 

Намалването на ДДС все пак има някои предимства. Търговците на дребно, пострадали заради мерките срещу Covid-19, ще получат шанса да подобрят печалбите си и да поправят балансите си. Тази целенасочена помощ може да има смисъл за някои сектори като туризма, но няма да доведе до очакваното от правителствата увеличение на търсенето. Нещо повече, победителите в тази политика ще включват интернет търговци на дребно, като Amazon.com, които се справиха много добре в пандемията. 

Друг проблем е, че намаляването на ДДС е много скъпо. Очаква се мярката в Германия, която ще бъде валидна за шест месеца, да струва около 20 милиарда евро загубени данъчни приходи. В Италия понижаването на ДДС от 22% с един процентен пункт ще струва между 4 милиарда евро и 4.5 милиарда евро годишно. Във Великобритания всяко свиване на ДДС с един процент струва близо 7 милиарда паунда. 

Има по-добри варианти за правителствата. Ако искат да придвижат икономиките си, стимулирането на публичните инвестиции е най-добрият подход. Ако искат да насърчат потреблението, тогава намалението на данъка върху дохода е по-оптимална възможност. И накрая - ако искат да помогнат директно на компаниите, те могат да намалят временно осигурителните вноски. Това може да им позволи да наемат и служители.

Всички тези идеи са по-добри от свиването на ДДС, обяснява Фернандо Джулиано в анализа си.

В България продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. От 1 юли обаче започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

По-рано тази седмица икономистът Юлиан Войнов заяви в предаването "Светът е бизнес", че помощта за ресторантьорите не трябва да минава през данъчната система. Това според него отворя "Кутията на Пандора" и е "бомба със закъснител" за следващото правителство.