Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, хотели, книги и детски храни

Споровете за по-ниската ставка отнеха два месеца

11:30 | 10 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, хотели, книги и детски храни

Депутатите приеха окончателно намалението на ставката по ДДС на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, за хотелите, за книгите, както и за детски храни и памперси, пише Investor.bg.

„150 народни представители гласуваха "за", „против“ – 2-ма, а „въздържали се“ – 1, с което промените в Закона за ДДС бяха приети на второ четене в пленарна зала. Новата ставка ще се прилага до края 2021 г.

Въвеждането на по-ниската ставка образува сериозно напрежение както между коалиционните партньори, така и между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, който по принцип е твърдо против промяна на данъци и провеждане на социална политика през данъчната система.

„Цените за българските граждани няма да намалеят. За бюджета ще има определена загуба. Нека да видим каква е“, каза преди няколко дни Горанов.

„Винаги, когато се тръгне на диференцирана ставка по ДДС, започват разправиите и те тепърва ще предстоят. Не виждам причина акцизни стоки, каквито са високоалкохолните напитки, бирата и виното да бъдат с намалена данъчна ставка. По-добре да им махнем акциза при това положение“, каза преди седмица председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата прочетете в Investor.bg.